kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Vier jongens opgepakt voor gewapende overvallen

Vier jongens tussen de 13 en 16 jaar zijn opgepakt voor een aantal gewapende overvallen. Vorige maand sloegen ze vijf keer toe bij tankstations, snackbars en een avondwinkel in Noord-Holland.

De jongens kunnen een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.

Steeds vaker en jonger

Volgens de politie komt het steeds vaker voor dat jonge jongens dit soort dingen doen. Vooral in de grote steden zijn steeds jongere daders betrokken bij berovingen. De politie gaat onderzoek doen naar deze ontwikkeling.

Gevangenis

Eerder maakten we een reportage over Ryan en Jay. Ook zij deden criminele dingen, waardoor ze in de jeugdgevangenis zitten:Maura (14) is een curvy model

Steeds vaker zijn modellenbureau's op zoek naar modellen met een maatje meer: plus-size of curvy worden ze genoemd. Maura van 14 werkt ook als curvy model.

Ze vindt het belangrijk dat je óók met rondingen modellenwerk kan doen.

Maat

De meeste fashion-modellen hebben maat 34 of 36. Met maat 38 ben je te vol om fashion-model te zijn, maar te slank voor een curvy model. Vanaf maat 40 kun je als curvy model aan het werk. En ook al heet dat curvy, het is eigenlijk dus een heel normale maat.

Tips

Topmodel Danielle van Grondelle heeft nog wel wat tips voor kinderen die eventueel model willen worden.Grappig: ooievaar poept op live webcam

Deze ooievaar lijkt even genoeg te hebben van pottenkijkers. Hij heeft gepoept op een webcam van Omroep Gelderland, die gebruikt wordt voor een livestream.

Nu zit de lens dus onder de poep, waardoor mensen thuis niet meer kunnen zien wat er gebeurt in het ooievaarsnest.

Regen

Omdat de camera op tien meter hoogte hangt, kan hij niet zomaar worden schoongemaakt. Daarnaast moeten de ooievaars zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Daarom hopen ze in Gelderland dat het snel gaat regenen, zodat de poep weer wegspoelt.Moeders zingen voor kinderen met Down

Het is vandaag Wereld Downsyndroomdag, bedoeld om mensen met het syndroom van Down in het zonnetje te zetten. Een groep moeders doet dat met een speciaal filmpje.

Zingen

In het filmpje zingen 50 moeders met hun kinderen met het syndroom van Down. Ze willen dat kinderen met Down net zo behandeld worden als alle andere kinderen.

Downsyndroom

Het syndroom van Down is een aandoening, waarmee je wordt geboren. Mensen met Down hebben een verstandelijke beperking en je kunt het zien aan hun uiterlijk.Huisartsen in Nijmegen krijgen opvallende fietsen

In Nijmegen krijgen huisartsen speciale fietsen om patiënten te bezoeken. Door hun knalgele kleur vallen ze goed op en dat is precies de bedoeling.

Weggesleept

Eerst gebruikten de huisartsen hun eigen fietsen, maar die werden regelmatig weggesleept door de gemeente. Bijvoorbeeld als de arts hem bij een spoedgeval verkeerd parkeerde.

Met de nieuwe knalgele fietsen gebeurt dat hopelijk niet meer.Spelers Roda JC bedanken hun fans met gratis kaartjes

Trouwe fans van voetbalclub hebben gratis kaartjes gekregen voor de volgende wedstrijd. Ze krijgen de kaartjes als bedankje voor hun steun.

Trouw

Het gaat niet echt lekker met Roda JC. De club uit Kerkrade staat namelijk één na laatste in de Eredivisie. Toch blijven supporters de club steunen.

De spelers van de club hebben daarom zelf 500 kaartjes gekocht en die aan de fans gegeven. Daarmee kunnen ze gratis naar de komende uitwedstrijd tegen Vitesse.

Belangrijk

In een filmpje op Twitter laat doelman Hidde Jurjus weten hoe belangrijk de steun van de supporters voor de spelers van de club is.Bejaarde vrouw maakt kunst met oud computerprogramma

Concha García Zaera is al 87 jaar, maar dat betekent niet dat ze niks van computers begrijpt. De Spaanse vrouw maakt schilderijtjes met het computerprogramma Microsoft Paint en is daar super goed in.

Een half jaar geleden zette Concha haar eerste kunstwerk op Instagram. Inmiddels heeft ze daar al meer dan 120.000 volgers.

Microsoft Paint

Microsoft Paint is een van de oudste computerprogramma's, waarmee je tekeningen kunt maken. De meeste gebruikers komen niet verder dan simpele vormen en figuren. Daarom zijn veel mensen onder de indruk van Concha's kunstwerkjes.

Concha werkt gemiddeld twee weken aan één schilderij.

Ze begrijpt niet helemaal waarom zoveel mensen fan zijn van haar werk. "Ik begrijp niet zo goed waarom mijn tekeningen zo veel aandacht krijgen, ze zijn zo simpel", zegt Concha.Gevaarlijke bom-pakketjes in Amerikaanse stad

In de Amerikaanse stad Austin zijn veel zorgen over bom-pakketjes. Op een paar plekken zijn in korte tijd pakketjes met explosieven verstuurd. Bij de explosies zijn twee mensen om het leven gekomen.

Onschadelijk

Vannacht vond de politie weer twee verdachte pakketjes, maar die konden gelukkig op tijd onschadelijk worden gemaakt. De persoon die de pakjes met bommen heeft gemaakt, is volgens de Amerikaanse politie overleden.Zorgen over zeehond Bertus

Waar is zeehond Bertus? Dat vragen mensen in de haven van Den Helder zich af. De zeehond komt deze tijd van het jaar vaak langs zwemmen, maar dit jaar is het dier nog niet gezien.

Huisdier

Bertus is bekend in de haven. Door de mensen die er werken, wordt hij een beetje gezien als huisdier. Ze hopen daarom dat Bertus snel weer langs komt zodat ze weten dat het goed met hem gaat.Oproep: Wat wil jij weten van Ron Boszhard?

Ron Boszhard presenteert veel kinderprogramma's zoals Zappsport, Bommetje XL en Bij Ron in het Kasteel. Onlangs deed de presentator ook mee als kandidaat in het populaire programma Wie is de Mol?

Vragen

Binnenkort gaan we bij Ron Boszhard langs om hem te interviewen. Dus stel je vraag en wie weet hoor je het antwoord binnenkort in de uitzending!Amerikaanse stad gaat bont verbieden

Jassen, mutsen of sjaals met bont. In de Amerikaanse stad San Francisco willen ze het verbieden. Binnenkort mag er in de winkels niks meer met bont worden verkocht.

Blij

Het is voor het eerst dat zo'n grote Amerikaanse stad zo'n bontverbod invoert. Dierenliefhebbers zijn daar blij mee. Ze vinden het niet kunnen dat dieren voor kleding worden gebruikt.

Zelf beslissen

Winkeleigenaren zijn niet zo blij met de nieuwe regel. Zij vinden dat mensen zelf mogen beslissen of ze bont kopen.Volwassenen stemmen voor gemeenteraad

Wie komen er in de gemeenteraad en mogen dus de komende jaren beslissen wat er in jouw gemeente gaat gebeuren? Daarover mogen volwassenen vandaag stemmen.

Vier jaar

Gemeenteraadsverkiezingen zijn één keer in de vier jaar. Deze verkiezingen gaan dus vooral over de toekomst van jouw stad stad of dorp. Want de gemeenteraad beslist bijvoorbeeld over wegen, verkeerslichten en sportvelden in je woonplaats.

Scholen

Op bijna tienduizend plekken in Nederland kunnen volwassenen tot vanavond 21:00 stemmen. Grote kans dat je daar wat van mee krijgt, want veel van die stembureaus zitten in een school.Steeds minder mensen hebben griep

Al weken hebben veel mensen in Nederland last van de griep, maar het gaat de goede kant op. Vorige week gingen veel minder mensen met griep naar de huisarts dan de week ervoor.

Toch zijn er nog steeds opvallend veel mensen met griep. En dat betekent dat de griepepidemie nog niet is afgelopen.

Geen record

Als per 100.000 Nederlanders er meer dan 50 naar de huisarts gaan voor griep, noem je dat een griepepidemie. Dit jaar duurt de epidemie al 14 weken. Dat is zo'n 5 weken langer dan normaal.

Een record is het nog niet. De langst durende griepepidemie in ons land duurde 21 weken.Voetballer zegt wedstrijd af om iemands leven te redden

Voetballer Lennart Thy van VVV Venlo kreeg afgelopen weekend een daverend applaus, en dat terwijl hij niet op het veld stond. De voetballer had de wedstrijd tegen PSV afgezegd omdat hij stamcellen ging doneren.

Stamcellen zijn cellen die voorkomen in je bloed. Mensen met de ziekte leukemie maken geen of te weinig stamcellen aan. Om te overleven hebben ze dan stamcellen nodig van iemand anders.

Maar ze kunnen niet van iedereen stamcellen krijgen. De stamcellen van de donor en de patiënt moeten wel bij elkaar passen. En de kans dat dat zo is, is heel erg klein. Daarom is het heel bijzonder dat juist de cellen van Lennart een match zijn met de cellen van een patiënt.

Held

Veel mensen vinden hem een held, maar Lennart zelf vindt het niet meer dan normaal dat hij het deed.

Deskundigen hopen dat door de actie van Lennart nog meer mensen zich aanmelden om stamceldonor te worden. Als dat gebeurt, is de kans op een match groter en kunnen meer levens gered worden.

Tot nu toe lijkt dat er wel op: deze week hebben duizenden mensen zich aangemeld.Veel discussie over nieuwe afluisterwet

Er is veel discussie over een nieuwe wet. Iedereen van 18 jaar of ouder mag daar morgen zijn mening over geven. En veel mensen zijn het dus met elkaar oneens.

Waar gaat de wet over?

De nieuwe wet gaat over de geheime dienst in Nederland. Dat is een organisatie die in het geheim criminelen en terroristen opspoort.

De regering wil dat de geheime dienst meer macht krijgt om criminelen en terroristen in de gaten te houden. Bijvoorbeeld door hun telefoongesprekken af te luisteren, te zien welke websites ze bezoeken of bij te houden met wie ze appen.

Afluisteren

De geheime dienst mag door de nieuwe wet grotere groepen mensen in de gaten houden. Als ze één iemand verdenken kunnen ze bijvoorbeeld de hele buurt of vriendengroep afluisteren.

Discussie

Volgens de regering is de wet heel belangrijk. Geheime agenten kunnen beter hun werk doen als ze meer informatie mogen verzamelen. Maar tegenstanders vinden het slecht dat ook informatie van onschuldige mensen wordt verzameld. Zij willen niet dat hun persoonlijke informatie wordt bekeken.

Journalist Joost Schellevis weet veel over de nieuwe wet. In de video hierboven legt hij meer uit over de wet én de discussie erover.Voortaan ook videoscheidsrechters bij eredivisie-wedstrijden

Vanaf volgend seizoen kijkt bij iedere wedstrijd in de eredivisie ook een videoscheidsrechter mee. Dat is besloten bij een vergadering van de voetbalbond KNVB.

Dit seizoen is het al een paar keer uitgeprobeerd en volgens de KNVB ging dat goed.

De videoscheidsrechter mag beelden van de wedstrijd terugkijken en kan dan beslissingen van de scheidsrechter op het veld veranderen. Het gaat dan om beslissingen over doelpunten, rode kaarten en strafschoppen.

Andere sporten

Bij veel andere sporten zoals tennis en hockey is er langer een videoscheidsrechter. Bij voetbal was dat nog niet zo, omdat sommige voetbaldeskundigen het systeem eerst niet goed genoeg vonden.Kinderen met buitenlandse achtergrond niet dezelfde kansen op school

Kinderen met ouders of grootouders uit een ander land krijgen op school vaak niet dezelfde kansen als hun klasgenoten. Dat blijkt uit een groot onderzoek.

Oneerlijk

Volgens het onderzoek geven basisschoolleraren bijvoorbeeld minder snel een hoog advies voor de middelbare school, aan kinderen met een buitenlandse achternaam.

Ook hebben kinderen met een buitenlandse achtergrond vaker het gevoel dat ze oneerlijk worden behandeld door hun juf of meester.

Gelijke kansen

Volgens de onderzoekers is het een groot probleem en moet er meer gedaan worden om te zorgen dat alle kinderen in Nederland gelijke kansen krijgen.Hoe maak je kunst van eten?

Kunstwerkjes gemaakt van eten. Je ziet het veel op Instagram. Meestal zie je alleen het eindresultaat, maar een vrouw uit Oekraïne laat zien hoe ze de kunstwerkjes precies maakt.

Ze heeft zelf meer dan 38.000 volgers op haar Instagram-account. Volgens de vrouw ziet het er simpeler uit dan het is. Wie eetbare kunst wil maken, moet vooral veel geduld hebben.Yustin (11) vindt schatkist: voorbijganger pakt 'm af

Flink schrikken voor Yustin van 11. Met zijn nieuwe metaaldetector vond hij een kistje. Maar nog voor hij ermee naar huis kon gaan, kwam een onbekende man langsgereden. Die pakte met een smoes het kistje van Yustin af.

De moeder van Yustin is erg boos en plaatste een bericht op Facebook.

Yustin baalt enorm. Volgens hem zei de man dat graven in de dijk verboden was. De man dreigde de politie te bellen als Yustin het kistje niet aan hem zou geven.

De moeder van Yustin hoopt dat iemand iets heeft gezien en de politie de man kan pakken.Lente begint, maar koeien blijven nog binnen

De lente is vandaag officieel begonnen. Vaak is dat het moment dat veel koeien weer de wei in gaan. Maar dit jaar kan dat nog lang niet.

Geel gras

Door de koud van de afgelopen weken is het gras nog niet klaar. In plaats van groen is het erg geel. Niet echt lekker om te grazen dus. Ook is het voor veel koeien nog te koud.

Maar daar moeten ze nog even op wachten, zegt boer Marcel tegen omroep NH Nieuws. Boeren verwachten dat de koeien over een paar weken naar buiten mogen.8

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties