kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Kinderen bouwen ideale schoolbuurt in Minecraft

In Amersfoort deden 300 kinderen mee aan een Minecraft-wedstrijd. Ze bouwden een verbeterde versie van hun schoolplein en de omgeving van de school.

Om credits te verdienen voor de bouwstenen moesten zij veel bewegen en gezond eten en drinken. Vandaag was de finale en werden de winnaars bekendgemaakt. De gemeente gaat kijken welke elementen uit het winnende ontwerp ook in het echt gemaakt kunnen worden.Kinderen herdenken 'vergeten bombardement' uit Tweede Wereldoorlog

Maar weinig mensen hebben weleens gehoord van het bombardement op Nijmegen in 1944. De kinderen uit groep 6 van de Montessorischool-Oost weten er sinds een tijdje alles van. Vandaag werd het bombardement herdacht en hadden de kinderen een belangrijke rol.

Om de kleuters te herdenken delen de kinderen uit groep 6 kaarten uit met een plaatje van een kind erop. Ook hebben ze een wollen muts op met een briefje dat ze hebben geschreven aan de kinderen die overleden zijn.

Voor Amber uit groep 6 is de dag extra speciaal. Zij mag tijdens de herdenking een speciaal gedicht voorlezen. Vanavond zie je er alles over in het Jeugdjournaal.Voetbalfans maken 'straat van vuur' voor favoriete club

Honderden supporters van de Russische club FC Zenit hebben een stunt uitgehaald voor hun favoriete club. Op de route naar het stadion maakten ze een soort straat van vuur voor de spelers.

Langs de weg staken ze één voor één een fakkel aan en dat heeft misschien wel geholpen. De club won daarna met 3-1 van Fenerbahçe.Zwaan leert weer lopen dankzij plastic tas

Zwaan Zwaantje leert lopen met behulp van een boodschappentas. Het dier liep tijdens oud en nieuw een trauma op. Ze was zo geschrokken van harde knallen, dat het haar niet meer lukte om zelf te lopen.

Boodschappentas

In de boodschappentas zijn gaten geknipt waar ze met haar poten doorheen zit. Mensen van de vogelopvang tillen de tas omhoog, waardoor Zwaantje het idee heeft dat ze ondersteund wordt.

Maar zodra de vogel zelf kracht zet met haar poten, laten de begeleiders de tas een beetje los. Zo leert Zwaantje dus weer zelfstandig lopen.Jongen in rolstoel gaat los op trampoline

Met een rolstoel op de trampoline. Wyatt uit de Verenigde Staten laat zien dat dat gewoon kan. Tijdens een evenement van een sportclub bij hem uit de buurt mag hij onder begeleiding de trampoline op.

Viral

Inmiddels is het filmpje van de blije Wyatt al miljoenen keren bekeken. De sportclub krijgt veel positieve reacties van over de hele wereld. De club werkt vaker met kinderen met een beperking. Door samen te sporten hopen de trainers dat kinderen meer zelfvertrouwen krijgen.Noord-Koreanen krijgen nog maar één kom rijst per dag

Er zijn grote problemen in het Aziatische land Noord-Korea. Inwoners krijgen iedere dag 300 gram voedsel van de regering, maar dat is veel te weinig.

Er zou een voedseltekort zijn in het land, omdat boeren niet genoeg voedsel konden oogsten. Ook krijgt het land weinig hulp van andere landen, omdat Noord-Korea stiekem verboden wapens maakt.

Geheimzinnig

Noord-Korea is een van de geheimzinnigste landen in de wereld. De meeste inwoners komen nooit in een ander land en weten weinig over de rest van de wereld. Kim Jong-un is er de baas en iedereen moet naar hem luisteren.

Journalist Marieke de Vries was een paar jaar geleden in Noord-Korea. Zij maakte toen deze video over kinderen die daar wonen:YouTube verwijdert accounts na misbruik van reacties

Misschien heb je het deze week wel in het nieuws gezien: video's met kinderen worden soms misbruikt door mensen met verkeerde bedoelingen. Naar aanleiding van dat nieuws heeft YouTube nu een paar maatregelen genomen.

Onder miljoenen video's waar kinderen in voorkomen, zijn de reacties uitgezet. Ook zijn er duizenden reacties en 400 accounts verwijderd.

In de volgende video's zie je meer over dit nieuws:

De makers van het populaire familie-kanaal Koetlife houden er bij het maken van de video's rekening mee, dat er mensen meekijken met verkeerde bedoelingen:In deze soep zit expres een plastic zak

Een kunstenares uit Amsterdam stopt plastic tassen in haar soep. De kunstenares, India Rose Klap, doet dit om aandacht te vragen voor het milieu.

In zeeën en oceanen drijft een grote hoeveelheid plastic afval. Dit wordt ook wel de plastic soep genoemd. Plastic is heel slecht voor de dieren die in het water leven omdat ze het opeten en daarna stikken.

Eetbaar

De plastic tasjes van de kunstenares zijn gemaakt van cassave, rijst en soja. Als je het in warme soep stopt, dan lost het gewoon op en kun je het gewoon opeten.Flinke laag sneeuw in de woestijn

Er ligt sneeuw in Las Vegas. Dat is best bijzonder, want de Amerikaanse stad ligt midden in de woestijn.

De afgelopen jaren heeft het er wel af en toe een beetje gesneeuwd, maar nu ligt er zelfs genoeg om sneeuwpoppen te maken.

Koud

Niet alleen in Las Vegas is het koud, ook op andere plekken daalt de temperatuur. In sommige steden in het zuidwesten van de Verenigde Staten is het wel 20 graden kouder dan normaal.Een raket uit Israël is onderweg naar de maan

Vannacht heeft Israël een raket afgeschoten die naar de maan moet gaan. Als de raket inderdaad over twee maanden op de maan landt, is Israël het vierde land die op de maan landt.

Als de raket op de maan landt, blijft die daar 2 dagen om foto's te maken en die naar de aarde te sturen. Zo kunnen deskundigen zien hoe de maan er nu uitziet.

Maanlanding

In 1959 landde de eerste raket op de maan. Die raket was de ruimte ingestuurd door Rusland. In die raket zaten, net als in de raket van de Israëliërs nu, geen mensen. De eerste mensen, aan boord van een Amerikaanse raket, landden in 1969 op de maan. Ook China is ooit op de maan geweest.

Of de raket inderdaad de maan haalt, is dus nog niet bekend. Maar de lancering is in ieder geval goed gegaan.Politie boos op StukTV over wielklem

De politie in Amsterdam is helemaal niet blij met StukTV. Voor een nieuwe video probeerden de mannen een wielklem om het wiel van een politie-auto te doen. Met een wielklem om kunnen auto's niet meer rijden.

De mannen deden dat omdat ze op een creatieve manier een boete wilden krijgen. Dat was namelijk hun nieuwste opdracht.

Hinderen

De politie had het snel in de gaten en stuurde de mannen weg. Via Twitter lieten de agenten weten dat ze de grap niet leuk vinden. De agenten zeggen dat je hulpverleners niet moet hinderen.Botswana begint misschien weer met olifantenjacht

In het Afrikaanse land Botswana mogen mensen misschien weer op olifanten gaan jagen. Dat staat in een rapport van het ministerie van Landbouw.

Vroeger mocht er ook al op olifanten gejaagd worden, maar in 2014 werd dat verboden.

Te veel

De jacht zou nodig zijn, omdat er nu te veel olifanten zijn. In Botswana wonen 130.000 olifanten. Volgens het onderzoeksrapport maken de olifanten de landbouwgrond kapot en daardoor gaan oogsten verloren.

Dierenbeschermers vinden het invoeren van de jacht geen goede oplossing. De regering van Botswana gaat erover praten en neemt binnenkort een beslissing.Meisje (6) zwaargewond door ongeluk met skilift

Een Nederlands meisje van 6 jaar is gisteren gewond geraakt tijdens skiles. Het meisje was met haar hoofd klem komen te zitten in een stoeltjeslift. Ze was daardoor buiten bewustzijn geraakt.

Het gebeurde in het dorpje Châtel, in het Franse skigebied Portes du Soleil. Toen de lift boven was, is het meisje gelijk met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Onderzoek

Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk kon gebeuren. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.Edit koopt alleen maar tweedehands spullen

Edit uit Zweden koopt alles tweedehands. Haar hele huis is dus ingericht met spullen die al eens gebruikt zijn door andere mensen. Alleen hun televisie is nieuw.

Klimaat

Het meisje van 11 koopt sinds de zomer niks meer nieuw. Dat doet ze omdat het beter is voor het milieu. Als je meer tweedehands koopt, worden er minder nieuwe dingen gemaakt.

Samen met een vriendin gaat ze regelmatig langs bij kringloopwinkels. Dan struinen ze de rekken af op zoek naar kleding of naar spullen voor in haar kamer.

Zou jij ook vaker tweedehands spullen willen kopen of heb je liever alles nieuw? Reageer op de stelling:De populairste filmpjes van de week

Het is vrijdag en daarom is het tijd voor de Jeugdjournaal Top 3! Hier zie je de drie filmpjes die deze week het populairst waren op de site en in de Jeugdjournaal-app.

1. YouTuber Hanwe wint bokswedstrijd van Ismail

2. Eten op school: eigen eten mee of lunch van school?

3. Cristiano Ronaldo niet meer op hoesje van FIFA 19Greta loopt mee met Belgische scholieren

In Brussel demonstreerden vandaag weer duizenden scholieren voor het klimaat. En ze hadden dit keer een bijzondere gast. Greta uit Zweden liep mee.

De klimaatprotesten begonnen vorig jaar dankzij Greta. Ze was toen 15 jaar en ging zelfs een paar weken niet naar school om actie te voeren. In Brussel gaf ze vandaag een toespraak en vertelde ze wereldleiders dat ze meer moeten doen.

Voor de scholieren in Brussel is Greta een groot voorbeeld. Haar naam wordt geroepen en kinderen proberen haar aan te raken. In de video hierboven zie je er meer over.Actie tegen kwetsende opmerkingen online

'Eigen schuld', 'Had je maar beter op moeten letten' en opmerkingen die nog veel verder gaan. Mensen die iets ergs hebben meegemaakt, zien regelmatig vervelende dingen op bijvoorbeeld Facebook, YouTube en Instagram.

Slachtofferhulp is daarom een actie begonnen. In een campagnefilmpje vertelt Jacob dat hij het erg moeilijk had toen zijn broertje vorig jaar om het leven kwam.

Het verhaal van Jacob is echt gebeurd. Onder het nieuwsbericht zag hij dat mensen er grappen over maakten en schreven dat het waarschijnlijk zijn eigen schuld was.

Slachtofferhulp Nederland helpt mensen zoals Jabob, die een familielid of vriend zijn verloren door een heftige gebeurtenis. Ze krijgen steeds vaker te horen dat kwetsende reacties online veel extra verdriet veroorzaken. Met de campagne hopen ze dat mensen beter gaan nadenken voordat ze reageren.Spreeuwen maken kunstwerken in de lucht

Een grote groep spreeuwen wordt opgejaagd door een torenvalk. Met duizenden tegelijk maken de vogels patronen in de lucht. Dat doen ze waarschijnlijk om hun vijand af te schrikken.

Spreeuwenwolk

Het gebeurde in Reduzum in Friesland. De vogels vliegen al weken rond bij het dorp. Zo'n show ziet er misschien indrukwekkend uit, toch zijn niet alle inwoners blij met de vogels. Ze maken veel lawaai en poepen de hele straat onder. Inmiddels zijn de vogels vertrokken.Julia (11) gaat al 1,5 jaar niet naar school

Er zijn steeds meer kinderen die lange tijd niet naar school gaan. Politici maken zich grote zorgen over deze groep, die thuiszitters worden genoemd. Vandaag praten ze erover in de Tweede Kamer.

Julia van 11 is ook een thuiszitter. Ze gaat al anderhalf jaar niet naar school. Julia is hoogbegaafd en volgens haar moeder paste het werk op haar laatste school niet goed bij Julia. Ze werd niet genoeg uitgedaagd en verveelde zich. Maar nu lukt het niet om een andere school te vinden.

Julia vindt het erg vervelend dat ze nu veel thuiszit en geen vrienden heeft op een school. In de video hierboven vertelt ze er meer over.Speelgoedwinkel Intertoys is failliet

Intertoys is failliet. De speelgoedwinkel heeft de afgelopen jaren te weinig geld verdiend om de medewerkers en de huur van de winkelpanden te blijven betalen.

Dat komt onder andere doordat steeds meer mensen hun speelgoed online bestellen en niet meer naar de winkel komen.

Nog een tijdje open

Normaal gesproken gaan winkels gelijk dicht als ze failliet zijn, maar de winkels en webshops van Intertoys blijven nog een tijdje open.

Er zijn bedrijven die Intertoys misschien willen overnemen. Als dat zo is, kan de winkel weer terugkomen.8

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties