kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Honderden lichtjes zweven door de lucht tijdens feest

Het is een schitterend gezicht: in Taiwan zijn honderden wensballonnen opgelaten. Dat doen de inwoners van het Aziatische land ieder jaar in de herfst tijdens een speciaal feest. Bij het opstijgen van de ballonnen doen de inwoners een wens.

Kritiek

Niet iedereen vindt de wensballonnen leuk. Er is veel kritiek op, omdat ze slecht zijn voor het milieu, Ook kan de vlam voor brand zorgen als een wensballon tegen een boom of een huis aanwaait.

Eerder maakten we daar deze video over:Duikers vinden kanonnen in een oud schip

Duikers in Portugal hebben een wrak van een schip gevonden. Het is 400 jaar oud en wordt de vondst van de eeuw genoemd.

Kanonnen

Het schip ligt 12 meter diep. In het wrak staan negen kanonnen. Ook vonden duikers potjes met kruiden. Het schip werd gebruikt om kruiden te brengen vanuit India naar Portugal.

En misschien ligt er nog wel meer in het scheepswrak. De duikers gaan voorlopig door met zoeken.De Kinderpostzegel-actie begint

Vandaag begint de Kinderpostzegel-actie. Ieder jaar gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen voor het goede doel. Dat is een traditie: dit jaar bestaat de actie 70 jaar.

Er worden niet alleen postzegels verkocht. In de video hieronder hoor je wat mensen nog meer kunnen kopen:Luka Modrić is de beste Voetballer van het Jaar

De topvoetballer Luka Modric is de beste Voetballer van het Jaar. Afgelopen tien jaar was het altijd een strijd tussen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Nu gaat de topvoetballer uit Kroatië met de prijs naar huis.

Stemmen

Luka Modric kreeg de meeste stemmen. Voetbalster Marta uit Brazilië werd gekozen als beste Voetbalster van het Jaar. Vorig jaar won Lieke Martens die prijs.

De kinderen van Luka Modric mochten ook even op het podium komen.Boyband BTS spreekt op belangrijke vergadering

De Koreaanse boyband BTS heeft een toespraak gehouden voor leiders vanuit de hele wereld. Daarin vertelden ze dat ze liefde het allerbelangrijkste vinden.

Van jezelf houden

Kim Nam Jun hield de toespraak. Toen hij 9 of 10 jaar was, begon hij na te denken over wat andere mensen van hem zouden vinden. Dat maakte hem niet gelukkig. Door muziek bedacht de zanger dat hij naar zichzelf moest luisteren. Dat is volgens hem erg belangrijk.

Een van de albums van BTS gaat ook over dit onderwerp. Het heet Love Yourself. Ze gaven een deel van de opbrengst daarvan aan het goede doel.

Het is voor het eerst dat een K-pop band iets mocht vertellen bij de Verenigde Naties. Hieronder kan je hun hele toespraak luisteren, maar die is wel in het Engels.Steeds meer voetballers hebben een opvallend kapsel

Steeds meer andere voetballers vallen op door hun bijzondere kapsel. Afgelopen zondag speelde Jeremiah St. Juste van Feyenoord met paars haar!

Rood haar

Eerder verfde Oranje-aanvaller Ryan Babel zijn haar rood. Ook Cristiano Ronaldo staat bekend om het veranderen van zijn kapsel. En dat geldt ook voor de Braziliaanse sterspeler Neymar.

Wat vind jij van zo'n kapsel? Leidt het af? Of is zo'n bijzondere coupe wel leuk? Reageer op onze stelling:

Twee jaar geleden ging Lucas langs bij kapper Hanni Hanna. Hij knipt veel topvoetballers en wordt soms zelfs voor een voetbalwedstrijd speciaal opgehaald om de voetballers van Oranje te knippen!

Toen maakten we daar deze video over:Bommetje, Viral Fabriek en Eindmusical maken kans op Gouden Stuiver

Feest voor Bommetje, De Viral Fabriek en De Eindmusical. Het zijn de drie genomineerden voor de Gouden Stuiver. Dat is de belangrijkste prijs voor kinderprogramma's in Nederland.

Meest stemmen

De afgelopen weken konden jullie stemmen op je favoriete kinderprogramma. De drie genomineerden kregen de meeste stemmen. Malou sprak de kanshebbers om ze te feliciteren. Je ziet het in de video hierboven.

Brugklas

Het is voor het eerst dat De Eindmusical en De Viral Fabriek genomineerd zijn. Bommetje maakte vorig jaar ook al kans. Toen won Brugklas. Eerder wonnen ook SpangaS, Klokhuis en het NOS Jeugdjournaal de prijs. Die programma's maakten dit jaar geen kans, want je kunt de prijs maar één keer winnen.

Televizier-Gala

De winnaar wordt bekend gemaakt op het Televizier-Gala. Dat is dit jaar op 11 oktober.Kinderen klimmen op huizenhoge menselijke torens

In de buurt van Barcelona klimmen ouderen, jongeren en kinderen op elkaar om levende kastelen te vormen. De traditie bestaat al meer dan 200 jaar en ziet er behoorlijk gevaarlijk uit. Gelukkig bleven de kastelen dit jaar stevig staan en vielen er geen gewonden.Goed nieuws: er zijn meer tijgers in het wild!

Goed nieuws uit Nepal, in Azië. Daar is het aantal wilde tijgers bijna verdubbeld. Volgens het Wereld Natuur Fonds lopen er nu 235 tijgers rond. Negen jaar geleden waren dat er maar 121.

Afspraken

Het gaat al lange tijd niet goed met de tijgers. Om te voorkomen dat de dieren helemaal zouden uitsterven, hebben 13 landen waar tijgers leven een afspraak gemaakt. Ze beloofden allemaal het aantal tijgers in hun land te verdubbelen.

Nepal is het eerste land waar dat is gelukt. Dat komt vooral doordat er meer beschermde leefgebieden zijn gemaakt. Ook worden mensen die op tijgers jagen harder aangepakt.

De wereld

Ook in veel andere landen gaat het beter. Op de hele wereld leven nu 3900 wilde tijgers. Dat zijn er 700 meer dan in 2010.Gigantische varkens zweven door de lucht

In Duitsland vlogen varkens, beren en vissen door de lucht! Er was een groot vliegerfestival in de hoofdstad Berlijn.

Heel Europa

Het festival wordt ieder jaar georganiseerd op een oud-vliegveld. De vlieger-liefhebbers komen uit heel Europa en hebben de kleurrijke vliegers zelf gemaakt.Keeper van FC Groningen in de cel

Het gaat niet goed met voetbalclub FC Groningen. Ze staan op de laatste plaats in de eredivisie en hun keeper Sergio Padt werd zondag door de politie opgepakt. Hij zou zich agressief hebben gedragen in de trein.

Aangifte

De politie zegt dat twee mensen aangifte hebben gedaan. Sergio zit sinds zondagavond in de gevangenis. Eerder op de dag verloor hij met 3-0 van AZ.

Sergio Padt is de derde keeper van het Nederlands elftal. Hij gaat vandaag met de leiding van FC Groningen praten.

Winnen

De manager van de voetbalclub heeft nog steeds vertrouwen in de keeper. Hij zegt dat er nu eigenlijk maar één manier is om het vertrouwen te houden: Groningen moet de volgende wedstrijden winnen.Alle Stint-bakfietsen in Nederland worden onderzocht

Er komt een groot onderzoek naar Stint-bakfietsen. Het bedrijf dat ze maakt, gaat alle 3500 exemplaren in Nederland onderzoeken. Ook worden sommige onderdelen voor de zekerheid vervangen.

Ongeluk

Vorige week gebeurde een heftig ongeluk tussen een trein en zo'n Stint in Oss. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven en raakten een kind en een volwassene ernstig gewond. In de buurt van de plek van het ongeluk is een grote herdenkingsplek, waar veel mensen samenkomen om de slachtoffers te herdenken.

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De onderzoekers kijken ook of straling bij het spoor invloed heeft op de elektrische bakfietsen. Na het ongeluk in Oss kwamen meerdere meldingen van storingen met stints in de buurt van spoorweg-overgangen.Volleyballers uitgeschakeld op het WK

De Nederlandse volleyballers zijn uitgeschakeld op het WK. De mannen verloren van Italië met 1-3. Omdat Rusland won van Finland, gaat dat land door naar de volgende ronde.

Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd Nederland-Italië:

Toch was het een goede prestatie voor de volleyballers, want het was 16 jaar geleden dat Nederland meedeed aan het WK Volleybal. De coach noemt dit toernooi een geweldige ervaring.Man valt in slaap bij katten in het asiel en haalt meer dan 40.000 euro op

Deze man uit Amerika haalt slapend geld op voor een katten-opvang!

Hij heet Terry, is 75 jaar en en gaat iedere dag naar de katten in het asiel. Hij komt er om ze te aaien en valt er vaak op de bank in slaap. Een van de medewerkers maakt daar foto's van en plaatst die op Facebook. Binnen een paar dagen kregen de foto's meer dan 88.000 likes.

Maar het bleef niet alleen bij de likes. Omdat mensen het zo bijzonder vinden dat Terry iedere dag de katten bezoekt, doneren mensen geld voor de opvang. Inmiddels is er al meer dan 40.000 euro gegeven.Dit jaar geen Glazen Huis bij Serious Request

Ieder jaar voor kerst houdt radiozender 3FM de goede doelenactie Serious Request, Dit jaar gaat die actie er heel anders uitzien. Er komt bijvoorbeeld geen Glazen Huis.

Geen sapjes

Eerdere jaren werden de dj's opgesloten in het huis en mochten ze niet eten. Ze dronken alleen gezonde sapjes. Dit jaar gaan de dj's het hele land in om geld in te zamelen. Ze krijgen opdrachten die ze tijdens hun tocht uit moeten voeren.

Meerdere goede doelen

Ook wordt er dit jaar geld opgehaald voor meerdere goede doelen. Het geld gaat naar hulp voor reanimatie, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlogen.Wat wordt het nieuws van deze week?

Wat is het nieuws van deze week? Je ziet het iedere maandag in De Week Die Komt.

Deze week gaan kinderen uit groep 7 en 8 weer langs de deuren om kinderpostzegels te verkopen, is de finale van het Junior Songfestival en wordt het Dier van het Jaar bekend gemaakt.Steeds meer families doen samen mee aan een modder-wedstrijd

Het wordt steeds populairder om met je familie mee te doen aan een hardloopwedstrijd door de modder! Daarbij moet je door sloten banjeren en over zware hindernissen klimmen.

Mudmaster

Zo'n modder-wedstrijd wordt een mudrun of een mudmaster genoemd. Je moet zo snel mogelijk met je vader, moeder, broers en zussen over het parcours. En er doen zelfs opa's en oma's mee!

Wij zijn benieuwd of jij sporten met je familie leuk vindt. Reageer op de stelling:PSV wint met 3-0 van Ajax

Een feestelijke avond voor voetbalclub PSV. In Eindhoven versloegen ze Ajax met 3-0. In de eerste helft scoorden de mannen al drie keer, en dat werd ook de eindstand.

Luuk de Jong

Vooral Luuk de Jong van PSV was erg goed. Hij maakte het tweede doelpunt en wist de bal een paar keer goed bij zich te houden. In een filmpje op Instagram bedankt hij alle fans:

De trainer van Ajax zegt dat PSV heel scherp was. Het doet pijn en het was gewoon niet goed genoeg, vertelt de coach Erik ten Hag. De trainer van PSV zegt dat zijn elftal echt een team is.

Bij de wedstrijd speelde voor het eerst Ryan Gravenberch mee. Hij is 16 jaar en de jongste speler van Ajax die ooit in de eredivisie heeft meegespeeld.Wereldrecord: meer dan 2500 mensen doen gigantische rugby-scrum

In Japan hebben meer dan 2500 mensen meegedaan aan een rugby-scrum. En dat is een nieuw wereldrecord!

Rugby

Bij een scrum duwen twee groepen spelers heel hard tegen elkaar aan. Het doel is om de tegenstander terug te dringen en de rugby-bal te veroveren. Bij deze scrum ging het er wel iets liever aan toe en was er geen bal.

Record

Toch was het genoeg voor een record. Bij de vorige record-poging deden ongeveer 1750 mensen mee.Wie lost als allersnelst een Rubiks kubus op?

Vind jij het leuk om een kubus op te lossen? Vandaag waren in Amersfoort meer dan 150 puzzelaars bij elkaar voor het Nederlands kampioenschap. Ze probeerden allemaal zo snel mogelijk de kleuren op de juiste plek te krijgen.

Kubus oplossen met een voet

Bij het kampioenschap spelen alle leeftijden tegen elkaar. Tijn van 13 doet ook mee. Hij is gek op het oplossen van kubussen. Op zijn YouTube-kanaal Kubus gek doet hij het zelfs met zijn voet!

Bij het kampioenschap zijn ook mensen met een speciale taak. Zij moeten ervoor zorgen dat de kubus goed gehusseld is. Die mensen noem je scramblers. En of Tijn het kampioenschap won? Dat zie je in de video helemaal bovenaan.

Houd jij eigenlijk van het oplossen van zo'n kubus? Reageer op de stelling:8

"Ik vind datbedoelik.nl een TOP-site, omdat je er in no time de informatie vindt die je zoekt.
Als ik voor mijn werk zit te googelen, ben ik vaak veel tijd kwijt met zoeken en dingen lezen, waar ik uiteindelijk niks aan heb.
Bij datbedoelik.nl zit ik bovendien meteen in de interesse-sfeer van de leeftijdscategorie waarvoor ik schrijf.
De site ziet er ook nog eens heel aantrekkelijk uit, waardoor je zin krijgt om dingen te weten te komen."


Erna Sassen
- kinderboekenschrijver -

Meer reacties