kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

'Als je minder geld hebt, ben je niet minder dan een ander'

Hoe is het om het met minder geld te moeten doen? De 11-jarige Joni weet hoe dat is. Bij haar thuis hebben ze niet veel geld. Ze kunnen bijvoorbeeld geen kaas op brood eten of op vakantie.

Veel kinderen die in armoede leven durven daar niet over te vertellen. Maar Joni is stoer en durft dat wel. Ze zegt: "Als je minder geld hebt, moet je er het beste van maken dat je kunt. Je bent niet minder dan een ander."



Izzy (10) is achtbaantester

Izzy van 10 heeft misschien wel het coolste bijbaantje dat je kunt hebben. Voor een website test ze heel veel achtbanen in Nederland. Ze let niet alleen op hoe spannend de achtbaan is, maar ook hoe lang de wachtrij is en hoe lekker de stoeltjes zitten.



Gevluchte Rohingya krijgen meer hulp

Er komen steeds meer en steeds grotere hulpacties voor de mensen die vluchten uit het Aziatische land Myanmar. De vluchtelingen horen bij de Rohingya, dat is een aparte bevolkingsgroep in dat land.

De afgelopen maanden zijn honderdduizenden Rohingya alles kwijtgeraakt, omdat ze op de vlucht waren.

Wie zijn de Rohingya?

Rohingya is de naam voor moslims die wonen in Myanmar. Ze zijn in de minderheid; de meeste inwoners van Myanmar geloven in het Boeddhisme. Zij discrimineren de Rohingya en gebruiken geweld. Ze zeggen dat moslims niet thuis horen in Myanmar.

Gevlucht

Veel Rohingya zijn daarom gevlucht naar Bangladesh. Daar komen ze terecht in vluchtelingenkampen waar weinig eten en geen schoon water is. De hulp is dus hard nodig.



Tijgers uit Syrische dierentuin wonen nu in Nederland

Tijgers Sultan en Sayeeda hebben een nieuwe plek om te wonen. De tijgers zijn gisteren aangekomen bij een opvang in Friesland.

De twee woonden eerst in Syrië. In dat land is het al jarenlang oorlog. Daar ging het niet goed met ze, en dus werd besloten dat ze naar Nederland mochten komen. Joris zocht Sultan en Sayeeda op en keek hoe het nu met ze gaat.



Bosbranden in Portugal en Spanje onder controle

De heftige bosbranden in Portugal en Spanje zijn voor het grootste deel geblust. Vannacht kreeg de brandweer hulp van het weer. Het begon namelijk hard te regenen.

De gevolgen van de branden zijn enorm. Er zijn tientallen doden en gewonden gevallen en veel huizen zijn vernietigd.

Boos

In de herfst komen zulke heftige branden bijna nooit voor. Sommige inwoners van Portugal zijn boos. Ze willen weten of er meer gedaan had kunnen worden om alle ellende te voorkomen.

Gered

Er is ook nog een klein beetje goed nieuws. Deze man kon op tijd wegkomen van het vuur en het lukte hem zelfs een hond en een kat mee te nemen.



Jammie: deze sneaker ziet eruit als een pizza

Een schoen voor echte pizza-fans: dat is deze sneaker van Adidas. Hij heeft de kleuren van een pizza en zelfs een pizzapunt op de zijkant.

Voor iedere Amerikaanse staat

De pizza-schoen is onderdeel van een speciale collectie. Tien vrouwelijke ontwerpers hebben 50 schoenen ontworpen: voor iedere Amerikaanse staat één. De pizza-schoen hoort bij de staat New Jersey, omdat New Jersey bekend staat om zijn pizzeria's.

Goed doel

Hieronder zie je nog een paar bijzondere ontwerpen:

De schoenen worden verkocht op een veiling. De opbrengst gaat naar een stichting die meisjes in ontwikkelingslanden helpt.



Dode dieren van Frank (10) in museum

Frank heeft een bijzondere hobby. Hij spaart dode, opgezette dieren en skeletten. Zijn verzameling wordt nu tentoongesteld in een museum. Ook het skelet van zijn eigen cavia Nuf hoort bij de tentoonstelling.

Niet iedereen vindt het een leuke hobby: een vriendje van hem vond het een gek idee toen hij bleef logeren.



Bijzondere kleuren in de lucht door orkaan

Het lijkt wel nep, maar het is echt: de lucht in Groot-Brittannië was vandaag helemaal geel.

Ook in Nederland zijn bijzondere luchten te zien. De zon is fel oranje en de lucht is iets geler dan normaal.

Het komt allemaal door stof en as in de lucht. Stukjes as zijn er gekomen door de bosbranden in Portugal en het stof komt van de woestijn de Sahara. Die deeltjes zijn meegenomen met de wind van orkaan Ophelia en zitten nu in de lucht boven Engeland en Nederland.



Man die zijn hond uitlaat of toch iets anders?

In Frankrijk is discussie over een kunstwerk van een Nederlandse kunstenaar. Volgens sommigen lijkt het gebouw op twee mensen die seks met elkaar hebben.

Pompidou

Het kunstwerk zou bij het beroemde museum het Louvre komen, maar die willen het niet meer. Een ander beroemd museum in Parijs wil het wel. Vanaf vandaag is het 12 meter hoge kunstwerk te zien bij museum Pompidou.

Hond uitlaten?

Kunstenaar Ted van Lieshout noemt het "een man die zijn hond uitlaat of een boer met een varken in de weer". Als kinderen er iets anders in zien, dan zijn ze daar volgens de kunstenaar oud genoeg voor.

Het kunstwerk reist naar verschillende plekken. Later is het in Amsterdam te zien.



Kinderen vinden pistool op straat

Kinderen in de Utrechtse wijk Overvecht hebben een pistool gevonden. Het is nog niet duidelijk of het een echt- of een nepwapen is.

De kinderen waren er volgens een buurtbewoner mee aan het spelen in een voetbalkooi. Toen een buurtbewoner daar iets van zei, gooiden ze het wapen weg en werd de politie gebeld. Die onderzoekt nu of het echt is en hoe het daar terecht is gekomen.



Fietsen over een brug uit de 3D-printer

Fietsen over een brug die gemaakt is met een 3D-printer. In Gemert, in de provincie Noord-Brabant, kan dat vanaf vandaag.

De fietsbrug is acht meter lang en gemaakt van stukjes uitgeprint beton. In dit versnelde filmpje zie je hoe een deel van de brug uit de 3D-printer komt:

Een brug uit een 3D-printer is beter voor het milieu dan een normale brug. Je hebt minder materiaal nodig om hem te bouwen.

De brug is ontworpen door de Technische Universiteit Eindhoven. De bouwers gaan binnenkort ook huizen printen met een zo'n-printer.



Schattig: zeldzaam bruinkopslingeraapje geboren

In een Engelse dierentuin is een bruinkopslingeraapje geboren. De bruinkopslingeraap is een bedreigde diersoort waar er steeds minder van zijn.

Als het aapje straks groot is, slingert hij het liefst van tak naar tak en van boom tot boom, maar nu blijft hij lekker dichtbij zijn moeder. Meestal blijven de baby-aapjes zo'n vier maanden op de buik van de moeder zitten.



Meeste meisjes in Afghanistan gaan niet naar school

Twee derde van de meisjes in Afghanistan gaat niet naar school. Dat staat in een groot onderzoek over mensenrechten.

Vroeger waren meisjesscholen verboden, maar sinds 2001 hebben veel westerse landen zich met Afghanistan bemoeid. Ondanks dat, is het voor meisjes niet veel beter geworden.

Geweld

De laatste tijd moeten steeds meer scholen sluiten omdat er veel geweld is in het land. Ook geven gemeentes meer geld uit aan jongensscholen. Zo kwamen onderzoekers een schoolgebouw tegen voor jongens, terwijl de meisjes verderop les kregen in een tent.

Zorgen

De onderzoekers maken zich zorgen over de situatie in Afghanistan. Ze vinden het niet alleen erg voor de meisjes. Het is ook niet goed voor het land als maar een deel van de kinderen onderwijs krijgt.



Wereldberoemde zanger zingt 'Heb je even voor mij'

Een van de bekendste zangers ter wereld kent een liedje van Frans Bauer. In een filmpje op Instagram zingt Mick Jagger Heb je even voor mij voor zijn 1,2 miljoen volgers.

Mick Jagger is de zanger van The Rolling Stones. Die band ken je misschien niet, maar in de jaren '60 en '70 scoorden de Stones de ene hit na de ander. De afgelopen weken speelden de rockband twee uitverkochte concerten in het stadion van Vitesse en van Ajax.

Frans Bauer is erg blij met het filmpje. Hij is fan van de Stones en zong zelf ook al wel eens een nummer van Mick Jagger.



Meer dan 100.000 bezoekers voor Misfit

De acteurs uit de film Misfit zijn blij. Ze hebben een Gouden Film gekregen. Dat betekent dat er meer dan 100.000 mensen naar de film zijn gegaan. In een filmpje op Instagram bedanken Meisje Djamila, Gio en Niek Roozen alle fans.

Misfit gaat over Julia. Een meisje dat in Amerika woont en na jaren weer terugkeert naar Nederland. In Amerika was ze populair, maar hier is zo opeens een buitenbeentje. Milou zocht hoofdrolspeelster Meisje Djamila vorige maand op om over de film te praten:



Wereldarmoededag: '2 tot 3 arme kinderen per klas'

Nederland is een rijk land, maar toch leven meer dan 400.000 kinderen in armoede. Dat betekent dat er thuis niet genoeg geld is voor kleren, sport, muziekles, vakantie of om mee te kunnen op schoolreis. Soms is er zelfs geen geld voor eten.

Vandaag is het Wereldarmoededag en op die dag is er extra aandacht voor deze kinderen. In elke schoolklas zitten ongeveer 2 tot 3 kinderen die thuis niet genoeg hebben. Ondanks dat politici veel doen om te helpen, is het probleem nog niet opgelost.

Lysette gaat vandaag langs bij Joni van 11 jaar, die vertelt hoe het is om met minder geld te leven. Ook praat ze met een deskundige over het probleem. Vanavond zie je er meer over in het Jeugdjournaal.



Nederlandse kinderserie maakt kans op Emmy Kids Award

De Nederlandse kinderserie Alleen op de wereld is genomineerd voor een Emmy Kids Award. Dat zijn de belangrijkste prijzen voor films en televisieprogramma's voor kinderen.

Remi

De serie gaat over het jongetje Remi. Hij is vondeling en gaat samen met zijn dieren op avontuur. Eerder zag je in het Jeugdjournaal een reportage over het varkentje Appie dat ook in de serie speelt.

Uitreiking

Op 10 april worden de Emmy Kids Awards uitgereikt in de Franse stad Cannes. Dan wordt bekend of de serie de prijs heeft gewonnen.



Gevecht om Iraakse stad Kirkuk

Het Iraakse leger heeft de stad Kirkuk veroverd. Die stad ligt in het noorden van dat land.

De afgelopen jaren waren de Koerden er de baas. Dat is een bevolkingsgroep in het noorden van Irak. Ze beschermden de stad zo tegen de terroristen van IS. Maar nu IS verjaagd is, wil Irak de stad weer terug.

Koerden

In het noorden van Irak hebben de Koerden een gebied waar ze de baas zijn. De stad Kirkuk ligt daar net buiten. De Koerden willen Kirkuk nu bij hun gebied trekken. Ze vinden dat ze daar recht op hebben omdat zij de stad de afgelopen tijd beschermd hebben tegen IS.

Olie

De regering van Irak is het niet met de Koerden eens en wil de stad terug, Een van de belangrijkste redenen is dat er veel olievelden rond Kirkuk liggen. Daar is veel geld mee te verdienen. Met legertroepen heeft Irak de stad daarom terugveroverd.

Slachtoffers

De Koerden zeggen dat er bij gevechten veel slachtoffers zijn gevallen. Maar hoeveel dat er zijn, is niet duidelijk. Leiders van andere landen roepen de twee groepen op om het op een rustige manier op te lossen.



Wetenschappers ontdekken botsing tussen sterren

Wetenschappers zijn door het dolle heen. Voor het eerst hebben ze kunnen zien hoe twee sterren tegen elkaar botsen.

Botsing

Afgelopen jaar ontdekten wetenschappers dat er zwaartekrachtsgolven zijn in de ruimte. Dat zijn Trillingen in de lucht die gemeten worden nadat objecten in de ruimte tegen elkaar botsen. Bijvoorbeeld bij een botsing tussen twee sterren.

Ze ontdekten die trillingen, maar de botsing zelf zagen ze niet. Dat is nu dus wel gelukt.

Goud

Wat de wetenschappers ook ontdekten is dat er bij zo'n botsing ook edelmetalen ontstaan zoals goud en platina. De kans is groot dat ook het goud op onze aarde heel lang geleden op zo'n manier is ontstaan.

Dolblij

Wetenschappers zijn dolblij met de nieuwe ontdekking omdat het ons veel leert. Niet alleen over de ruimte, maar dus ook over de aarde.



Scott en Duke spelen hoofdrol in nieuwe Kameleon-serie

Scott en Duke (12) hebben de hoofdrol in de nieuwe tv-serie over De Kameleon. De tweeling speelt Hielke en Sietse.

Boeken en films

De verhalen over De Kameleon zijn heel bekend in Nederland. Dat komt vooral door de boeken over de tweeling. Die werden miljoenen keren verkocht en er zijn al 69 delen van verschenen.

Ook zijn er meerdere films over het verhaal gemaakt en er is een zelfs een pretpark.

160 tweelingen

Nu is er dus ook een tv-serie over De Kameleon. Scott en Duke werden gekozen uit 160 tweelingen om de hoofdrol te spelen. De serie Schippers van de Kameleon wordt in april uitgezonden op Zapp.



8

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties