kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Lucas is op de grootste gamebeurs van Europa

In de stad Keulen in Duitsland is de grootste gamebeurs van Europa begonnen. Op Gamescom kunnen bezoekers nieuwe spellen uitproberen voor de iPad, computer en consoles.

Dit jaar is er veel aandacht voor eSports. Er zijn toernooien waar gamers tegen elkaar kunnen strijden in allerlei sporten. Lucas ging naar Keulen om de nieuwste games en gadgets te zien.Leraren maken 'Despacito' voor brugklassers

'Doe maar rustig. Het is even wennen hier in de brugklas'. Dat zingen de leraren van het Adelbertcollege in Wassenaar.

Ze hebben op de melodie van Despacito een nieuw lied geschreven om de brugklassers welkom te heten op school. Op YouTube is de video al duizenden keren bekeken.

De leraren zingen niet alleen, maar doen ook dansjes en zwaaien met sambaballen.

Het is niet de eerste keer dat de leraren een lied hebben gemaakt. In 2015 maakten ze hun eigen versie van Drank en Drugs. In 2016 maakten ze een eigen lied.Brandweer bevrijdt twee vastzittende kinderen

De brandweer in China heeft het maar druk met kinderen die thuis vast komen te zitten. Een groep brandweermannen moest een peuter uit een kastje bevrijden. Een dag later kwamen ze in actie voor een kleuter die vastzat tussen twee spijlen.Gevluchte Omar (13) speelt in film over asielzoekerscentrum

Omar (13) vluchtte twee jaar geleden uit Syrië en kwam in een asielzoekerscentrum in Nederland terecht. Nu spreekt hij goed Nederlands en speelt hij in een film die over het leven in een asielzoekerscentrum gaat. Wij gingen kijken bij de opnames.Fatimata (12) verloor haar vader tijdens een modderstroom

In Sierra Leone worden nog steeds veel mensen vermist na de modderstromen van vorige week. Honderden mensen zijn omgekomen toen een gedeelte van een heuvel afbrak na heftige regen. Fatimata van 12 jaar verloor haar vader.

De heftige modderstromen hebben alles verwoest en van het huis van Fatimata is niets meer over. Zelf kon ze gelukkig net op tijd ontsnappen.Jongen opgepakt na dansje op kruispunt

In Saudi-Arabië is een jongen van 14 jaar opgepakt omdat hij danste op een druk kruispunt. Hij deed het dansje vorig jaar, maar het filmpje ging pas deze week viral. Veel mensen vonden het leuk, maar de politie dacht daar anders over.

De jongen danst de Macarena deed. Dat is een populair dansje van vroeger.

Volgens de politie had het het verkeer last van de jongen en gedroeg hij zich ongepast.

Strenge straffen

Saudi-Arabië is een land met streng-islamitische regels en zware straffen. Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet autorijden, de doodstraf bestaat nog en mensen kunnen ook stokslagen krijgen als ze zijn opgepakt. Vorige maand werd een zanger opgepakt omdat hij een dab deed.

Deze jongen krijgt gelukkig geen strenge straf. Hij heeft een waarschuwing gekregen en is weer vrijgelaten.Heel even écht zomer in Nederland

Feest voor kinderen die nog vakantie hebben of vrij zijn vanmiddag. Vandaag is het eindelijk weer een echt zomerse dag. Het kan vandaag wel 29 graden worden.

Strand

Veel mensen gaan een dagje naar het strand en dat zorgt op sommige plekken voor lange files. Vooral in de provincie Zeeland is het druk.

De komende dagen wordt het iets minder warm, maar blijft het lekker zomers.

Zonnebrand

De zon schijnt vandaag behoorlijk fel, dus het is slim om je extra goed in te smeren. In het volgende filmpje van NOS Mashup zie je hoe zonnebrand werkt:Gigantische golven door tropische storm

In Hongkong in China is het flink aan het stormen. De tropische storm heet Hato en is al aan land gekomen. De wind raast met 165 kilometer per uur.

Door de storm kwamen drie mensen om het leven en ontstonden gigantische golven langs de kust. Delen van de stad staan onder water en scholen zijn voor de zekerheid gesloten.Makkie voor de hockeysters: 10-0 (!) overwinning

De hockeysters hadden het makkelijk gisterenavond op het EK. De vrouwen wonnen met maar liefst 10-0 van Tsjechië. En dus was het tijd voor een klein feestje in het stadion:

Door deze winst is het team door naar de halve finale. Donderdag spelen de hockeysters tegen Engeland. Dan wordt het waarschijnlijk een stuk spannender.

Tijdens de Olympische Spelen in 2016 verloor het Nederlandse team de finale van dat land na shoot-outs. Daarom willen ze nu extra graag winnen.

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Tsjechië met alle doelpunten:'De lucht in Nederland moet schoner'

De lucht in Nederland is vies, en de regering doet veel te weinig om dat te verbeteren. Dat zegt milieu-organisatie Milieudefensie.

Vooral in de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hangen er veel vieze stofjes in de lucht. Quintin (10) en Julie (13) wonen in Den Haag en Amsterdam en hebben er behoorlijke last van:

Door bijvoorbeeld uitlaatgassen komen kleine stofdeeltjes in de lucht. Alle Nederlanders ademen de lucht iedere dag in en uit. Als de lucht te vies is, is dat slecht voor de gezondheid en kun je er ziek van worden.

Strenge regels

Volgens Milieudefensie moet de lucht in Nederland een stuk schoner worden. En daar moet de regering bij helpen door strenge regels te maken.Sofi en Nazeli zijn bang dat ze Nederland uit moeten

De afgelopen week waren Lili en Howick veel in het nieuws. De kinderen zijn op een geheime plek, omdat ze anders worden uitgezet. Naast Lili en Howick zijn er nog honderden kinderen in Nederland die iedere dag bang zijn dat ze weg moeten.

Sofi (15) en Nazeli (14) komen net als Lili en Howick uit Armenië en kennen de broer en zus goed. Ook zij zijn bang dat ze worden uitgezet. Iris van YouTube-kanaal NOS Mashup zocht ze op om te horen hoe het is om in onzekerheid te leven.Anastasia regelt smartphones voor duizend arme kinderen

In Den Haag hebben meer dan duizend arme kinderen een gratis smartphone gekregen. En dat allemaal dankzij Anastasia!

Anastasia bedacht dat brugklassers tegenwoordig niet zonder smartphone kunnen en begon een actie. Onder andere de gemeente en grote telefoonbedrijven vonden het een goed idee en hielpen mee.Basisscholieren vs middelbare scholieren: 1-0

Bewegen is goed voor je, maar bijna niemand beweegt genoeg. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat kinderen op de basisschool het wel goed doen, terwijl middelbare scholieren het slechtst scoren.

Welmoed ging op onderzoek uit op een basisschool en Lucas ging langs op een middelbare school:

Om te zorgen dat mensen meer gaan bewegen hebben gezondheidsdeskundigen een advies gemaakt om gezond te blijven. Ze zeggen dat mensen minder vaak stil moeten zitten en oefeningen moeten doen om spieren en botten te trainen. Kinderen moeten in ieder geval een uur per dag bewegen. De meeste kinderen op de basisschool doen dat al.Frikandel Speciaal Pannenkoek is populair op social media

Restaurant-eigenaars in Nederland verzinnen regelmatig bijzondere gerechten om nieuwe klanten te trekken. Een foto van een pannenkoekenhuis uit Zeddam wordt al dagen veel gedeeld op social media.

Op de foto zie je een van de gerechten uit het restaurant: een Frikandel Special Pannenkoek. Een pannenkoek, met daarop stukken frikandel, mayonaise, curry en uitjes.

Drie jaar

Het restaurant serveert de pannenkoek al drie jaar en zegt dat mensen en graag voor terugkomen. Op social media zijn mensen het er niet over eens: zo'n pannenkoek is of erg lekker, of heel vies. Wat vind jij?Meer dan 300.000 namen voor schattige baby-panda

In een Japanse dierentuin zijn ze superblij met de geboorte van een panda. Ze is nu 70 dagen oud en het gaat hartstikke goed met haar.

De dierentuin moet nog een naam voor haar bedenken en dat wordt nog lastig kiezen. Pandafans hebben meer dan 300.000 namen ingezonden!Alles over Youssef

Over jezelf

Naam: Youssef Abjij Verjaardag: Ik ben jarig op 6 december. (Dat betekent twee dagen achter elkaar cadeaus: eerst met Sinterklaas op 5 december en dan de volgende dag op mijn verjaardag!)

Heb je broers/zussen? Ja, heel veel! Ik heb drie broers, een zus en een zusje.

Waar ben je geboren? Ik ben geboren in Utrecht en daar heb ik ook heel lang gewoond. Maar nu woon ik in Amsterdam. Dat vind ik ook een hele leuke stad.

Wat zijn je hobby's? Ik hou heel erg van reizen. Ik wil eigenlijk alle landen op de wereld weleens bezocht hebben. Ik vind het zo gaaf om een andere cultuur te ontdekken of een ander soort natuur. Woestijn bijvoorbeeld of juist een gebied waar het heel groen is. Ook hou ik van foto s maken, die zet ik dan op Insta. Ik ben nu aan het sparen om een betere camera te kopen.

Wat wilde je worden toen je 12 jaar was? Zo lang ik me al kan herinneren, wil ik journalist worden. Ik zag het al helemaal voor me: met allerlei verschillende mensen praten en hun verhalen opschrijven of filmen. Echt een droombaan leek me dat. En dat is dus werkelijkheid geworden!

Het Jeugdjournaal

Hoe ben je bij het Jeugdjournaal gekomen? Ik werkte al een tijdje voor de NOS voordat ik bij het Jeugdjournaal ging werken. Toen ging ik op zoek naar verhalen voor het NOS Journaal, daar kijken jouw ouders waarschijnlijk naar. Toen ze bij het Jeugdjournaal zochten naar een nieuwe verslaggever, dacht ik: dat wil ik doen! Ik heb toen gesolliciteerd en kreeg de baan!

Hoe volg jij zelf het nieuws? Veel journalisten zijn verslaafd aan het nieuws. Nou, ik dus ook! Ik volg vooral het nieuws via mijn mobieltje. Als ik 's ochtends wakker word, is het eerste wat ik doe de Jeugdjournaal-app openen, maar ook de NOS-app. Mijn vrienden zeggen vaak dat ik teveel op mijn telefoon kijk. Ik denk eigenlijk dat ze wel een beetje gelijk hebben (maar ik wil het nooit aan hen toegeven). Ik kijk ook het journaal op tv en in het weekend lees ik de krant.

Wat is het mooiste verhaal om te maken? Het mooiste verhaal om te maken vind ik als je op een plek komt waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een verhaal gemaakt in een asielzoekerscentrum, dat vond ik heel indrukwekkend. Wat ik ook heel mooi vind, is als ik als ik iets leer of hoor dat ik niet eerder wist. Dat je denkt: huh? Dat wist ik helemaal niet!

Wat is je grootste blunder? Ik ben een keer in de Verenigde Staten naar een café geweest waar ze aan stand-up comedy deden. Dan moet je ter plekke grapjes maken en heb je geen tijd om daarover na te denken. Ik houd van nieuwe dingen proberen, dus ik ben ook het podium op gegaan. Maar ik bakte er niets van! Niemand moest lachen en ik kon wel door de grond zakken Nu kan ik er gelukkig hard om lachen!

Heb je een tip voor kinderen die ook verslaggever willen worden? Zoek eens uit of je kan gaan werken of meelopen bij de lokale omroep. Zo kun je snel ervaring opdoen met het maken van televisie. Blijf vooral ook nieuwsgierig. Als je iets niet begrijpt, altijd vragen: maar hoe zit dat dan?

Favorieten

Wat is je favoriete site/app? Ik zit heel veel op Instagram, daar post ik ook de foto s die ik maak. Ik vind het een hele leuke app, omdat je foto s kan zien van over de hele wereld. Ik kijk ook vaak op Insta als ik zin heb om weer op reis te gaan.

Wat is je favoriete tv-programma? Jeugdjournaal! Maar ik kijk ook veel series op Netflix.

Wat is je lievelingseten? Mijn moeder is geboren in Marokko en kan echt héél lekker Marokkaans koken en daar ben ik echt super fan van! Op mijn verjaardag vraag ik altijd aan mijn moeder of ze dan de lekkerste Marokkaanse gerechten wil maken. Maar ik hou ook heel erg van Aziatisch eten zoals bijvoorbeeld curry.

Wat is je lievelingskleur? Groen.

Wat is je lievelingsdier? De giraffe. Ik vind het een heel mooi dier met mooie kleuren en ik vind dat ze grappig lopen. Ze maken wel hun oren schoon met hun tong, die is namelijk heel lang (en blauw!). Dat is wel een beetje vies, haha.

Wat is je favoriete muziek? Ik luister echt van alles: van Boef tot Beyoncé. Ik vind het ook heel leuk om nieuwe muziek te ontdekken die ik nog nooit eerder gehoord heb. Mijn vrienden en ik wisselen vaak muziektips aan elkaar uit. Dan app ik ze: je moet dit nummer luisteren, het is echt heel goed!

Waar moet je om lachen? Ik moet altijd heel hard lachen om de kinderen van mijn broers en zus. Ze vertellen me dan moppen die ze op school hebben gehoord of ze doen gewoon gek. Mijn jongste nichtje is twee jaar en die kan nog niet heel groep praten en brabbelt maar een beetje. Dat vind ik heel grappig!Kinderen steeds vaker live op Insta of Live.ly

Kinderen gaan steeds vaker live. Via Instagram, YouTube of Live.Ly is het heel eenvoudig. Maar hoe weet je nou zeker dat alleen je vrienden kijken als je live gaat? We prater erover met kinderen, een deskundige en YouTuber GewoonThomas.Vader laat speciale tattoo voor dochtertje zetten

Een vader uit Engeland heeft speciaal voor zijn dochtertje van 10 een tattoo op zijn hoofd laten zetten. Briar is geboren met te veel vocht in haar hersenen. Daarom hebben artsen een speciaal slangetje in haar hoofd gezet.

Dat zie je van de buitenkant niet. De vader van Briar liet een tattoo van het slangetje zetten, zodat zijn dochter kan zien hoe het eruit ziet. Op die manier wilde hij haar steunen.

Andere tattoo

Het is niet de eerste tattoo die de vader voor zijn dochter liet zetten. Eerder kreeg hij ook al een tattoo van een gehoorapparaat op zijn hoofd. Briar is namelijk slechthorend.Bijzondere vakantiefoto's: 'Mam, het gaat goed met me!'

Jonathan reist al een tijdje de wereld rond en heeft een slimme manier gevonden om zijn moeder te laten weten dat het goed met hem gaat.

Hij maakt op elke locatie een foto, terwijl hij een bord vasthoudt waarop staat: Mam, het gaat goed met me. Zijn account op Instagram heeft al 295.000 volgers.

Cuba

Toen Jonathan 27 werd, pakte hij zijn leven anders aan. Hij zegde zijn baan op, verkocht zijn auto en ging op wereldreis. Zijn eerste bestemming was Cuba.

Daar liep hij tegen een probleem aan: het is er lastig om contact te hebben met mensen in andere landen. Hij kon zijn moeder dus niet vaak laten weten hoe het met hem ging. Daarom opende hij het Instagram-account Mom, I'm fine.Drie broertjes gered na aardbeving in Italië

Op het Italiaanse eiland Ischia hebben reddingswerkers drie kinderen onder het puin vandaan gehaald. Het zijn een baby van zeven maanden en zijn twee broers.

Maandagavond was er een aardbeving op het Italiaanse eiland. Twee mensen zijn om het leven gekomen en tientallen mensen raakten gewond. Veel gebouwen zijn beschadigd of zelfs ingestort.

Slaapkamer

De vader van de twee geredde kinderen vertelde op de Italiaanse televisie dat de jongetjes in hun slaapkamer waren op het moment van de aardbeving. De ouders zelf waren ergens anders in het huis. De moeder kon via het raam ontsnappen en de vader werd al eerder door reddingswerkers gevonden.8

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties