kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Vera moest vluchten voor de bosbranden

In de Amerikaanse staat Californië woeden nu al een paar dagen heftige bosbranden. Veel mensen moesten zo snel mogelijk het gebied uit. Ook Vera van 10 moest vluchten. Ze is Amerikaans-Nederlands en woont in de stad Malibu, in de buurt van de branden.

Ze had maar vijf minuten de tijd om haar spullen te pakken. Nu woont ze even op een andere plek en wacht ze tot de branden voorbij zijn.

Geluk

Vera heeft geluk gehad; haar huis staat er nog en ze kon haar hond Chacha meenemen. Maar veel andere mensen hebben het slecht getroffen.

Via Skype vertelde ze hoe het nu met haar gaat. Omdat ze al lang geen Nederlands meer heeft gesproken, praat ze met een ander accent.Eén kilo wordt voortaan anders gemeten

Als je iets wil wegen, kijk je hoeveel kilo het is. Maar hoe weet je zeker dat een kilo ook echt een kilo is? Dat wordt al jaren op dezelfde manier gemeten, maar toch moet het voortaan anders.

In een kluis in de stad Parijs ligt een blok metaal. Meer dan 100 jaar geleden hebben knappe koppen besloten dat het blok metaal precies één kilogram is. Alle landen in de wereld hebben het blok zo precies mogelijk nagemaakt, zodat de kilo overal hetzelfde is.

Het probleem

Maar nu is er een probleem: het blok is in de afgelopen jaren iets lichter geworden. Dat komt waarschijnlijk doordat het blok ieder jaar wordt schoongemaakt. Kleine deeltjes metaal laten dan los en daardoor is het blok niet meer precies één kilo.

Wetenschappers vinden daarom dat de kilo niet meer bepaald moet worden met een blok metaal. Zij willen er voortaan een ingewikkelde formule uit de natuurkunde voor gebruiken. Zo weten ze zeker dat één kilo altijd één kilo blijft.Actiegroep wil superzoete freakshakes verbieden

De Britse actiegroep Action on Sugar wil freakshakes gaan verbieden. Deskundigen vinden de drankjes ongezond omdat er heel veel suiker in zit.

Wat is een freakshake?

Een freakshake is een milkshake met een hoop extra zoetigheid. Je hebt bijvoorbeeld milkshakes met slagroom en donuts, of milkshakes met koek en snoep.

De actiegroep is bang dat kinderen vaak freakshakes drinken, omdat er zoveel zoete en lekkere dingen in zitten. Maar teveel suiker is niet goed voor je. Het zorgt voor gaatjes in je tanden, en je wordt er dik van.

Wat denk jij van freakshakes? Zou jij er ook een willen proberen? Laat het ons weten.Oproep: Wat wil jij weten van Epke Zonderland?

Tien dagen geleden werd hij wereldkampioen op de rekstok en binnenkort zit hij in het Jeugdjournaal: turner Epke Zonderland!

We zijn benieuwd wat jij van hem wil weten en daarom kun je weer jouw vragen insturen.

Epke Zonderland is 32 jaar en turnt al bijna zijn hele leven. In 2012 werd hij Olympisch kampioen op de rekstok en in 2013, 2014 én 2018 werd hij ook wereldkampioen op dat onderdeel.

Epke heeft naast het turnen ook gestudeerd. Dit jaar is hij arts geworden. En ook thuis gaat het goed. Een paar dagen voor het WK turnen is zijn eerste kind Bert geboren.Leeuwenwelp gevonden in dure auto

Op de achterbank van een dure auto hebben Franse politieagenten een leeuwenwelp gevonden. Ze hebben het dier bevrijdt en naar een opvang gebracht. De eigenaar van de auto is aangehouden.

Huisdier

De jonge leeuw was waarschijnlijk het huisdier van rijke mensen. Hij is nog maar twee maanden oud. Volgens medewerkers van de opvang gaat het goed met het leeuwtje.

Op het filmpje hieronder zie je het leeuwtje in de opvang:

Het is verboden om leeuwen als huisdier te hebben. Toch zijn er dit jaar al zes leeuwen bij mensen in huis gevonden. De opvang wil daarom dat de Franse overheid nog strengere maatregelen neemt.

Remy

Ook in Nederland werd laatst een leeuwenwelpje gevonden. Leeuwtje Remy werd in een kooi gevonden in een weiland. Inmiddels gaat het beter met hem.Piloten zien een soort ufo's in de lucht

Een mysterie in Ierland. Meerdere piloten zeggen dat ze ufo's in de lucht zagen.

Het begon met de melding van één piloot. Zij zag een helder licht heel snel bewegen door de lucht. Daarna verdween het licht weer. Even dacht ze dat het om een militaire oefening ging, maar dat bleek niet zo te zijn.

Andere piloten

Piloten die bij dezelfde plek vlogen, zeggen dat ze ook iets supersnel zagen bewegen.

De Ierse regering neemt de meldingen serieus en gaat onderzoek doen.Opa speelt Pokémon Go op 15 (!) telefoons

Een man van 70 in Taiwan is groot fan van Pokémon Go. Om zoveel mogelijk Pokémon te verzamelen gebruikt hij maar liefst 15 telefoons.

Hij leerde het spel van zijn kleinzoon en sindsdien is hij fan. Hij begon twee jaar geleden met nog maar één telefoon. Inmiddels heeft hij zijn collectie dus flink uitgebreid. In de buurt wordt hij nu opa Pokémon genoemd.

Fiets

Hij heeft een speciale houder voor alle telefoons gemaakt. Die kan hij voorop zijn fiets klikken. Dan kan hij met alle telefoons tegelijk het spel spelen. Om ervoor te zorgen dat de batterijen niet opraken, zit zijn mandje vol met opladers.'Super belangrijk dat we het WK halen'

Er staat vanavond veel op het spel voor de Nederlandse voetbalvrouwen. Ze spelen vanavond een tweede wedstrijd tegen Zwitserland. Die wedstrijd bepaalt welk land naar het WK voetbal mag.

Het land met de meeste doelpunten mag naar het WK. In de eerste wedstrijd tegen Zwitserland hadden de vrouwen al met 3-0 gewonnen. Ze staan er dus goed voor. Zelfs als ze vanavond met 2-0 verliezen, mogen ze meedoen aan het WK.

Toch zijn de speelsters nog een beetje zenuwachtig. Want als ze het nu niet halen, dan is het wel heel pijnlijk.Speurhonden getraind om otters te zoeken

Hondentrainers zijn begonnen met het opleiden van een nieuw soort speurhond. De dieren hoeven geen geld of drugs op te sporen, maar otters!

In het filmpje hierboven zie je er drie vragen over.Gezocht: meer trainers voor sportclubs

Veel sportclubs hebben moeite met het vinden van trainers. Eén op de drie clubs hebben te weinig trainers. Vooral bij veldsporten, zoals korfbal, hockey en voetbal is het een probleem.

Teams

Sportclubs kunnen vaak wel een trainer vinden voor het selectieteam, maar voor de andere teams is het lastiger. Juist in de normale teams zitten de meeste spelers.

Enthousiast

De Nederlandse hockeybond probeert het probleem tegen te gaan met een speciale opleiding voor jeugdtrainers. Zo hoopt de bond meer mensen enthousiast te maken om trainer te worden.Bedenker van Spider-Man en Black Panther overleden

De beroemde stripschrijver Stan Lee is overleden. Hij heeft onder andere de bekende stripboeken van Spider-Man en X-Men geschreven. Ook heeft hij samen met een andere schrijver Black Panther bedacht.

Marvel

Hij maakte veel strips over superhelden voor uitgeverij Marvel Comics. Die stripboeken zijn al lang geleden geschreven maar worden nog steeds veel gelezen. Ook zijn van veel stripboeken populaire films gemaakt, zoals Black Panther:

Veel fans zijn in Hollywood samengekomen om de schrijver te herdenken. Stan Lee is 95 jaar geworden.'Veel jongeren hacken weleens een mobieltje'

Veel jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben weleens een mobiel gehackt. Dat heeft de website Veiliginternetten.nl onderzocht.

Spannend

In het onderzoek staat dat de jongeren het vooral uit nieuwsgierigheid doen of omdat ze het spannend vinden. Ze zeggen dat het vooral voor de lol is en niet om anderen echt kwaad te doen.

Oneerlijk

Uit het onderzoek blijkt dat meisjes het vaker oneerlijk vinden om digitaal in te breken op de telefoon van iemand anders.

Is inbreken op iemand telefoon oké of vind jij het niet kunnen? Reageer hieronder op de stelling:Blinden en slechtzienden kunnen filmpjes 'kijken' op nieuwe site

Lekker filmpjes kijken op YouTube is voor slechtzienden en blinden best lastig. Maar daar komt nu verandering in. Op de nieuwe website Scribit.tv zijn veel populaire filmpjes te zien, met een stem die uitlegt wat er gebeurt.

Zo weten blinden en slechtzienden ook precies wat er gebeurt in de video's. Sam van 17 is slechtziend. Hij is erg blij met de nieuwe site.

Op de site staan nu zo'n 200 filmpjes. Het is de bedoeling dat daar in de toekomst meer filmpjes bijkomen.

Meehelpen?

Iedereen kan meehelpen om zoveel mogelijk filmpjes geschikt te maken voor blinden en slechtzienden. Op de site kun je de link invoeren van een filmpje dat jij leuk vindt. Daarna kun je in een tekstvak typen wat er in de video gebeurt en op welk moment dat gebeurt.Annelies zit in een app met gebarentaal

Mensen die slecht horen of doof zijn, kunnen met gebarentaal toch met elkaar praten. Maar hoe leer je die taal het best? Annelies van 11 hielp mee met een handige app waarmee kinderen gebarentaal kunnen leren.

Gebarentaal leren

In de app zitten 200 filmpjes van kinderen die gebaren maken. Door de gebaren na te doen kun je de taal leren. De app is dus niet alleen voor dove kinderen, maar ook voor alle andere kinderen die gebarentaal willen leren.

Annelies is zelf ook slechthorend, dus ze is blij dat de app er is.

De app is bedacht door vader Bas. Zijn zoon is doof en hij vond het lastig om met hem te communiceren.

De app heeft vandaag de Gehandicaptenzorgprijs gewonnen. Dat is een prijs voor idee dat het leven van mensen met een beperking makkelijker maakt.

We zijn benieuwd: gebruik jij weleens apps om iets te leren?Mylana woonde in een daklozenopvang

Hoe is het om geen huis te hebben? Meer dan 4000 kinderen in Nederland maken dat mee. Ze moeten een tijdje in een opvang wonen omdat ze geen eigen woning meer hebben. Ieder jaar komen meer kinderen in die situatie.

Mylana van 9 woonde samen met haar moeder een tijdje in zo'n daklozenopvang. Nu wonen ze samen in een huis voor andere gezinnen die hun huis zijn kwijtgeraakt. In het filmpje hierboven vertelt Mylana over haar tijd in de opvang.

Deskundigen maken zich zorgen. Zij vinden zo'n opvanglocatie geen goede plek voor kinderen. Dat komt doordat in de opvang vaak mensen zitten die grote problemen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld verslaafd aan alcohol.

Speciale ruimte voor kinderen

Toch kan het soms niet anders, omdat opvangplekken vol zitten. Deskundigen vinden dan dat het huis in elk geval schoon moet zijn en dat er een ruimte is speciaal voor kinderen.

Brief

Medewerkers van de opvanglocaties hebben een brief geschreven aan de minister. Zo willen ze aandacht vragen voor het probleem en hopen ze dat er iets aan gedaan wordt.Kerkuilen krijgen speciale palen langs de snelweg

In Noord-Holland komen naast twee belangrijke snelwegen palen van drie meter hoog te staan. De palen zijn niet bedoeld voor mensen, maar voor kerkuilen. De provincie hoopt dat daardoor meer kerkuilen in leven blijven.

Kerkuilen worden nu soms aangereden omdat ze uitrusten op hectometerpaaltjes. Die paaltjes steken maar een paar centimeter boven de grond uit.

Als uilen wegvliegen vanaf zo'n paaltje kunnen ze makkelijk geraakt worden door een auto of vrachtwagen.

De provincie denkt dat er minder uilen worden aangereden als ze vanaf een hogere paal wegvliegen. Deskundigen weten nog niet 100% zeker dat het werkt, daarom wordt het de komende twee jaar getest.Fan van 89 jaar wordt verrast door Ali B

Een vrouw van 89 jaar is zo'n fan van Ali B dat ze op Instagram een oproep deed. Ze vroeg aan Ali of hij een keer bij haar langs wilde komen.

Dat ging lastig, want Ali B is erg druk als jurylid bij The Voice. Daarom besloot hij haar daar uit te nodigen. De fan had de avond van haar leven. Ze kreeg een kus van Lil Kleine en mocht even op de jury-stoel zitten.

In het filmpje hieronder zie je de oproep van de vrouw:Japanse militairen spelen wedstrijd 'paal omgooien'

In Japan deden honderden militairen mee aan een bijzondere sportwedstrijd. De sport heet Botaoshi, wat in het Japans betekent: 'paal omgooien'.

Aan een wedstrijd doen heel veel mensen mee. Teams bestaan soms uit wel 150 mensen.

De sport bestaat al heel lang. Elk jaar is er een grote wedstrijd voor militairen. Ook scholieren doen de sport tijdens sportdagen op school. Daar gaat het er wel iets rustiger aan toe.Met dit digibord kun je sporten

Gymen is leuker met een digibord, denken de bedenkers van de multiBALL beweegmuur. Dat is een muur die werkt als een soort touchscreen, waar je spelletjes mee kunt spelen.

De beweegmuur wordt nu uitgebreid getest in Den Haag.

Meer bewegen

De bedenkers willen sport leuker maken voor kinderen, zodat ze meer bewegen. Op de muur kun je verschillende spellen spelen. Door een bal op de juiste plek te gooien verdien je punten.

Het is nog niet bekend of de beweegmuur ook echt op basisscholen zal worden gebruikt.200 mensen vermist door bosbranden in Californië

Meer dan 200 mensen worden vermist door bosbranden in de Amerikaanse staat Californië. Al meer dan 30 mensen zijn om het leven gekomen door de verwoestende branden.

Blussen

Hulpverleners proberen zoveel mogelijk mensen te redden. Zo'n 250.000 mensen in het gebied zijn gevlucht. Door de droogte en harde wind zijn de bosbranden moeilijk te blussen.

Vooral het stadje Paradise is zwaar getroffen. De plaats werd grotendeels verwoest door de branden:8

"Griezelen is leuk, maar niet op het Internet!
Daarom Veilig, Vrolijk en Vriendelijk het Internet op met datbedoelik.nl.
Dat Bedoel Ik!
Een aanrader voor alle kinderen en alle scholen."


Paul van Loon
- kinderboekenschrijver -

Meer reacties