kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Gigantisch kunstwerk drijft op een meer

De meeste kunstenaars maken schilderijen of beelden, maar de Amerikaanse kunstenaar Kaws doet iets heel anders. Hij maakte een gigantische opblaasbare pop. Die drijft vanaf vandaag op een meer in Zuid-Korea.

Het kunstwerk heet Companion (dat betekent vriend) en is 28 meter lang. De maker hoopt dat mensen rustig worden van het kunstwerk.

Kaws is niet de enige die grote opblaasbare kunstwerken maakt. De Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman werd wereldberoemd met een gigantische badeend.Vier nieuwe Olympische sporten voor mannen én vrouwen

Buiten is het zonnig, maar toch is er nieuws over schaatsen. Op de volgende Winterspelen kunnen schaatsers Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt samen in één team racen voor een gouden medaille.

Er komen nieuwe onderdelen voor mannen en vrouwen samen. Bij vier sporten komt een extra wedstrijd voor gemengde teams. Bij het schaatsen (shorttrack), schans-springen, snowboarden (het onderdeel cross) en het freestyle-skiën.

Bob-slee voor vrouwen

Ook bij het bobsleeën komt ook iets nieuws: een bobslee-wedstrijd voor vrouwen. Zij racen in een slee voor één persoon. Dat noem je een monobob.

De nieuwe onderdelen zijn over vier jaar te zien. Dan worden de Winterspelen gehouden in Peking, de hoofdstad van China.Militairen redden gestrande walvis van 10 meter

Een gestrande walvis in Chili is gered door een groep militairen. Ze konden het gigantische dier met succes naar het diepe trekken.

De militairen werden geholpen door walvisdeskundigen. Met een enorm visnet konden ze de walvis weer terug het diepe in krijgen.

Eb

Het is niet de eerste keer dat op dit strand een walvis per ongeluk in het ondiepe beland. Het verschil tussen eb en vloed is er groot. Het ene moment is het er diep genoeg, het andere moment is het er opeens ondiep.De Drunense duinen staan in brand

Woensdag ontstond brand in de Loonse en Drunense Duinen en het is de brandweer nog steeds niet gelukt om die te blussen. Zelfs het leger helpt mee met twee helikopters.

De Drunense Duinen liggen in Noord-Brabant. Het is nog niet bekend hoe de brand is ontstaan, maar door de droogte kan het vuur zich makkelijk verspreiden.Hond Dally is gek op paardrijden

Hond Dally heeft een bijzondere vriend. Hij is het liefst in de buurt van het Amerikaanse minipaard Spanky. Hij kan er zelfs op rijden!

Trucjes

Dally en Spanky kunnen veel trucjes en doen ook aan springen. Ze treden regelmatig op voor het goede doel. De hond en het paard zijn allebei opgevangen nadat ze slecht behandeld werden door hun vorige baasjes. Nu wonen ze samen met hun baasje Francesca op een boerderij.

Dally en Spanky zitten ook op Instagram en hebben al meer dan 10.000 volgens.Schooldirecteuren gaan actievoeren

Basisschooldirecteuren gaan na de zomervakantie actievoeren. Ze vinden dat ze op dit moment niet genoeg geld verdienen.

Geen staking

Het is nog niet bekend wat de directeuren precies gaan doen. Ze zijn niet van plan om te staken, maar zeggen wel dat kinderen en ouders er iets van gaan merken.

Meesters en juffen

Afgelopen schooljaar hebben veel meesters en juffen gestaakt. Zij kregen uiteindelijk een beter salaris en een bonus. In het volgende filmpje zie je meer over die acties:Eindmusical op YouTube: goed idee of niet?

Voor veel basisscholieren is het het hoogtepunt van het jaar: de eindmusical. En veel kinderen vinden het ook leuk om die terug te kunnen kijken. Daarom worden ze steeds vaker op YouTube gezet.

Goed idee?

Op YouTube staan inmiddels honderden eindmusicals. Toch zijn er ook veel scholen die hun musical bewust niet online zetten. Ze maken zich zorgen over de privacy van de kinderen. In het Jeugdjournaal zie je vandaag hoe dat precies zit.

Vind jij het leuk als jouw eindmusical op YouTube staat of heb je dat liever niet? Reageer op de stelling:Extra water voor wilde dieren omdat het zo droog is

Het is al wekenlang droog en warm weer in Nederland. Het lijkt erop dat dit jaar het droogste jaar in 40 jaar tijd wordt. Langzaamaan zorgt dat voor problemen. In de video hierboven zie je er meer over.

Ook voor dieren is het lastig. Zij hebben soms te weinig water omdat plekken waar ze drinken opdrogen. Boswachters vinden meestal dat dieren zichzelf moeten redden. Maar omdat het nu al zo lang droog is, komen ze toch in actie. In de video hieronder zie je hoe dat gaat.

Droogte kan ook leiden tot brand. In het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen is een bosbrand aan de gang. Het vuur breidt zich snel uit omdat alle planten en bomen erg droog zijn.

Brandweermannen en vrouwen uit de hele omgeving zijn naar de brand toegekomen om te blussen.

Het ziet er naar uit dat het ook de komende dagen nog droog en warm wordt.Wow! Zo ziet de aarde eruit vanuit de ruimte

Mooie beelden vanuit de ruimte. De Duitse astronaut Alexander Gerst heeft een filmpje van de aarde gemaakt vanaf het internationale ruimtestation ISS.

Zo kun je ook eens ervaren hoe het is om een rondje om de aarde te vliegen.

Een maand

Alexander werkt bij de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Een maand geleden is hij aangekomen bij het internationale ruimtestation. Samen met een Amerikaanse en Russische astronaut doet hij daar wetenschappelijk onderzoek.

De rit van aarde naar ISS duurde twee dagen. Hieronder zie je de lancering:

Het ISS zweeft in een baan rond de aarde. Met een snelheid van bijna 28.000 kilometer per uur draait het bijna 16 keer per dag om de aarde. De astronauten kunnen daardoor 16 keer per dag van zonsopkomst genieten.

Het ISS is het grootste object dat ooit in de ruimte is gebracht. Het is net zo groot als een voetbalveld en het vliegt ongeveer 400 kilometer boven je hoofd.

De komende dagen vliegt ISS over Europa. Overdag zie je daar niets van, maar er is een kleine kans dat je hem 's nachts wel kunt zien. Het ziet eruit als een hele felle ster.

Alexander blijft nog ongeveer zes maanden in de ruimte om allerlei proefjes te doen. Zijn reis is te volgen via Twitter.Thaise jongens vertellen hoe het was in de grot

De Thaise jongens die vastzaten in een ondergelopen grot, mogen vandaag naar huis. De jongens bleven ongeveer een week in het ziekenhuis om weer helemaal sterk te worden.

Privacy

Vandaag praten de jongens voor de eerste en laatste keer met journalisten. De Thaise regering wil dat de jongens daarna met rust worden gelaten. Je hoort hun verhaal in de video hierboven.

Wat was er gebeurd?

De jongens en hun voetbalcoach hebben twee weken vastgezeten in een grot. Ze konden daar niet zelf uit komen omdat het water te hoog stond. Ze zijn tijdens een grote reddingsoperatie gered door duikers. Eén duiker kwam een paar dagen voor de redding om het leven.Basisscholen kunnen niet genoeg juffen en meesters vinden

Weet jij al wie na de zomervakantie jouw juf of meester wordt? Meestal is dat voor de zomervakantie duidelijk, maar voor sommige kinderen is dat dit jaar anders. Basisscholen hebben het moeilijk met het vinden van juffen en meesters. Onderzoekers zeggen dat er in het komende schooljaar 1300 leraren te weinig zijn.

Ook op basisschool Wereldwijs in Amsterdam hebben ze leraren te weinig. De kinderen vinden dat behoorlijk vervelend. Ze vertellen erover in de video hierboven.

Grotere klassen

Volgens de onderzoekers is het lerarentekort een groot probleem. Als er te weinig leraren zijn, worden de klassen groter. Ook kan het dan gebeuren dat lessen niet doorgaan.

In heel Nederland is een tekort aan leraren, maar het probleem is in Amsterdam het grootst. Daar zoeken basisscholen nog ongeveer 300 juffen en meesters. Dat betekent dat 8000 leerlingen in Amsterdam nog niet weten wie er na de zomervakantie voor hun klas staat.Deze kerk klinkt als een smartphone

In een Zwitserse stad kijkt iedereen deze maand verbaasd omhoog naar de kerktoren. Daar komt namelijk het geluid van een smartphone uit! De kerktoren maakt het geluid van een telefoon die overgaat, omdat de klokken van de kerk worden gerepareerd.

Boodschap

Veel mensen vinden het grappig. Toch hebben de bedenkers ook een serieuze boodschap met hun actie. Ze vinden dat mensen te veel op hun telefoon zitten.

De ringtone is niet voor altijd te horen: eind juli komen de kerkklokken weer terug.Deze dolfijnen komen misschien naar Nederland!

Voor de kust van België is een grote groep dolfijnen gezien. Er zwemmen 25 dolfijnen samen met een paar jonkies. Onderzoekers zagen ze vanuit een vliegtuig.

Bijzonder

De dieren zwemmen snel en gaan misschien ook wel naar Nederland. Er worden wel vaker dolfijnen gezien bij België, maar nooit zoveel als nu.

Volgens de hulp-organisatie zijn de dolfijnen gezond. Maar waar ze vandaan komen, is niet zeker. Misschien komen ze uit Schotland. Daar leeft een grote groep dolfijnen.

Voedsel

De dolfijnen zijn waarschijnlijk naar België gekomen voor het eten. In het water zwemmen haring en makreel. En daar zijn ze dol op.Rijke Amerikaan koopt een verlaten spookstad

Een man uit Amerika heeft een lege stad gekocht! Dat noem je een spookstad. Voor 1,2 miljoen euro is hij nu de eigenaar van 22 gebouwen en een heleboel land.

De naam van de stad is Cerro Gordo. Dat is Spaans voor 'dikke heuvel'. Op de heuvel staat een kerk en een hotel.

Het stadje was al een flinke tijd verlaten. Ongeveer 60 jaar geleden woonden er mijnwerkers. Zij zochten daar allemaal naar zilver. Toen dat op was, gingen ze weer weg.

Bezoekers

De eigenaar is wel van plan om geld te verdienen met zijn nieuwe stad. Hij wil gebouwen in de stad opknappen, zodat er mensen in kunnen slapen. En hij wil bezoekers lokken met muziek, lekker eten en fotoshoots.Het grote Jeugdjournaal Roddel-onderzoek

7 op de 10 kinderen praten weleens stiekem over iemand terwijl die persoon het niet hoort. Roddelen heet dat. Wij waren benieuwd hoe vaak en waarom jullie dat doen, dus deden we een onderzoek.

Populair

De meeste van jullie zeggen dat praten over een ander je populair kan maken. Maar het zorgt ook vaak voor gedoe. 75% van de kinderen in het onderzoek zegt dat er ruzie door komt.

Op school en social media

Roddelen gebeurt ook op school. Op 9 van de 10 scholen wordt weleens stiekem over anderen gepraat, zeggen jullie.

Maar het gebeurt niet alleen in het echt, ook veel via social media. Onze stelling gaat erover. Vind jij online roddelen erger dan in het echt?Mountainbiker vliegt over wielrenners Tour de France

Een mountainbiker in Frankrijk besloot dat hij de Tour de France van heel dichtbij wilde bekijken. Met zijn mountainbike springt hij over een groepje wielrenners!

Hij landt weer veilig aan de andere kant van de berm. De commentatoren reageren verrast, maar het lijkt erop dat de wielrenners het niet door hebben.Seb loopt voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse

Seb van 11 doet dit jaar voor het eerst mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Dat is het grootste wandelevenement ter wereld. Hij gaat vier dagen lang heel vroeg opstaan en dan 30 kilometer wandelen.

30 kilometer

Wandelaars kunnen 30, 40 of 50 kilometer lopen per dag. Je mag meedoen aan de Vierdaagse in het jaar dat je 12 wordt. Dit jaar geldt dat voor 430 kinderen. Zij doen allemaal mee aan de 30 kilometer.

Seb heeft er lang naar uitgekeken:

De Nijmeegse Vierdaagse duurt nog tot en met vrijdag. Iedereen die alle vier de dagen uitloopt krijgt een speciale medaille: een vierdaagsekruisje.

Toch doen veel mensen net als Seb, vooral mee voor de gezelligheid. In de video hierboven vertelt hij er meer over.Minder water uit de kraan door warmte en droogte

Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat het al een tijdje warm en droog is. Kinderen in het noorden en oosten van het land merken dat vandaag ook bij de kraan en onder de douche. Daar komt minder water uit.

Dat komt doordat mensen in die gebieden veel water tegelijkertijd gebruiken. In Friesland en Overijssel gebruiken mensen bijna de helft meer water dan normaal.

Het water kan niet opraken. Maar om wel water te besparen zorgt het waterbedrijf ervoor dat de straal uit de douche en kraan niet zo hard is.

In andere delen van Nederland valt het wel mee. Omdat veel gezinnen uit het midden en zuiden van Nederland al op vakantie zijn, wordt daar minder water gebruikt. De waterdruk blijft daar hetzelfde.Mbappé geeft al zijn WK-geld aan het goede doel

De Franse voetballer Kylian Mbappé doneert al het geld dat hij heeft verdiend op het WK aan een goed doel.

Het gaat naar een organisatie die gratis sportactiviteiten organiseert voor zieke kinderen. Jaarlijks doen 5.000 patiënten aan het programma mee. Door het goede doel kunnen ze bijvoorbeeld voetballen, tennissen of dansen.

Het bedrag ligt waarschijnlijk rond de 440.000 euro. Mbappé kreeg geld voor iedere WK-wedstrijd en ook een bonus voor het winnen van het toernooi.

Stier

Mbappé heeft door zijn mooie acties veel nieuwe fans gekregen. Een Argentijnse boer vindt de voetballer zelfs zo goed dat hij een stier naar hem heeft vernoemd. En dat terwijl Argentinië op dit WK in de achtste finale is uitgeschakeld door het Frankrijk van Mbappé.Annemiek van Vleuten wint opnieuw grote wielrenwedstrijd

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft La Course gewonnen. Dat is een grote wielrenwedstrijd in Frankrijk.

De wedstrijd was erg spannend. Van Vleuten lag lange tijd op de tweede plek. Pas in de laatste paar meters haalde ze de nummer één in en kwam ze op kop.

Van Vleuten won uiteindelijk met 1 seconde verschil van een andere Nederlandse: Anna van der Breggen.

Hieronder kun je een samenvatting kijken van La Course:

Een paar dagen geleden won Annemiek van Vleuten al de Giro Rosa. Dat is één van de belangrijkste wielrenwedstrijden voor vrouwen.8

"Ik vind datbedoelik.nl een TOP-site, omdat je er in no time de informatie vindt die je zoekt.
Als ik voor mijn werk zit te googelen, ben ik vaak veel tijd kwijt met zoeken en dingen lezen, waar ik uiteindelijk niks aan heb.
Bij datbedoelik.nl zit ik bovendien meteen in de interesse-sfeer van de leeftijdscategorie waarvoor ik schrijf.
De site ziet er ook nog eens heel aantrekkelijk uit, waardoor je zin krijgt om dingen te weten te komen."


Erna Sassen
- kinderboekenschrijver -

Meer reacties