kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Minister-president Nieuw-Zeeland bevallen van dochter

De minister-president van Nieuw-Zeeland is bevallen van een dochter. Het gebeurt bijna nooit dat een minister-president een kind krijgt. De laatste keer was bijna dertig jaar geleden.

Jacinda Ardern laat weten dat het goed gaat met haar en haar dochter. Ze heeft tot het einde van haar zwangerschap doorgewerkt. Nu neemt ze zes weken vrij.

Op Instagram deelt ze een foto met haar vriend en hun pas geboren dochtertje:

Onder de insta-post vertellen veel mensen dat ze haar bewonderen en dat ze een voorbeeld is voor andere vrouwen. Het is nog niet bekend hoe hun dochter gaat heten.Brrrr: ijskoude duik op de Zuidpool

Onderzoekers op de Zuidpool vieren de helft van de winter met een ijskoude duik. Daarmee vieren ze de helft van de winter. Een koud feestje is het wel: het zwembad is uit het ijs gehakt en de buitenlucht is maar liefst 22 graden onder nul.

Feest

Het midden van de winter is een belangrijk moment voor de onderzoekers. Het betekent dat de zon vaker zal schijnen en dat ze over een paar maanden weer terug naar hun familie gaan.Gigantische stofstorm waait over Mars

Een storm vol stof op de planeet Mars zorgt voor veel problemen. Volgens ruimtevaartorganisatie NASA waait een dikke laag stof over de hele planeet. Daardoor kunnen onderzoekers minder goed hun werk doen.

Slaapstand

Onderzoekers op aarde hebben contact met ruimtewagentjes op de planeet. Een van de wagentjes werkt op zonne-energie, maar door het stof wekt de robot niet genoeg stroom op. Daarom staat hij nu in de slaapstand.

Op de foto's hieronder zijn de dikke stofwolken te zien:

Stofstormen komen op Mars wel vaker voor. Ze kunnen weken of zelfs maanden duren. De laatste keer was in 2007. Toen schakelde het ruimtewagentje zichzelf ook uit. Een paar dagen later werd de robot weer wakker.Belgische leeuwin ontsnapt uit dierentuin

In een Belgische dierentuin is een jonge leeuwin ontsnapt. Het dier kon vanochtend uit haar kooi komen en liep los door het park.

Het lukte niet om de leeuwin te verdoven. Om niemand in gevaar te brengen is de leeuwin uiteindelijk doodgeschoten.

Binnen blijven

Het dierenpark was al open toen de leeuwin ontsnapte. De bezoekers en het personeel moesten snel naar binnen. Zij werden onder andere opgevangen in het restaurant en de winkel van het park. Niemand raakte gewond.

Schoolreisje

Er waren ook kinderen in de buurt van het park. Zo kwam er net een bus met scholieren aan, die op schoolreisje naar het park gingen. De leerlingen moesten in de bus blijven wachten tot het weer veilig was.Oproep: Wat wil jij weten van Britt Dekker?

Britt Dekker is gek op paarden. Op haar populaire YouTube-kanaal PaardenpraatTV geeft ze allerlei tips over het verzorgen van de dieren. Binnenkort gaan we bij haar langs met jullie vragen.

Britt Dekker doet ook mee aan veel televisieprogramma's. Ze werd bekend door een datingshow, presenteerde Het Beste Idee van Nederland en zit wel eens aan tafel bij De Wereld Draait Door.

Nu heeft ze vooral succes met haar YouTube-kanaal. Daar laat ze zien hoe het er aan toe gaat bij haar op de manage.

Naast video's maken, rijdt Britt zelf ook veel. Samen met haar paard Eve doet ze aan dressuur. Ze willen graag samen meedoen aan het NK en daar trainen ze veel voor.Het is de langste dag van het jaar (en de zomer begint!)

Het is de langste dag van het jaar. Dat betekent dat de zon het langst op is. Al vanaf vijf uur in de ochtend tot na tien uur in de avond.

Op veel plekken wordt de langste dag gevierd. In het Engelse plaatsje Stonehenge komen duizenden mensen samen op een groot feest.

Stenen

In het plaatsje staan mysterieuze stenen uit de prehistorie. Op de langste dag van het jaar komt de zon precies achter de stenen op. Het is traditie om daar samen naar de zonsopkomst te kijken.

Zomer

De langste dag van het jaar is ook het begin van een nieuw seizoen: de zomer is vandaag begonnen!Problemen door overstromingen in India

Grote problemen door overstromingen in het noordoosten van India. Veel dorpen zijn onder water gelopen en veel huizen zijn verwoest.

Regen

De afgelopen dagen is veel regen gevallen in het gebied. Een grote rivier is daardoor overstroomd. Dorpen langs de rivier komen daardoor in de problemen.

Hulp

In het overstroomde gebied leven 300 duizend mensen. Ook veel dieren hebben last van het water. Hulpverleners proberen met bootjes mensen en dieren te redden.Deze trouwjurken zijn gemaakt van... wc-papier!

Normaal wordt wc-papier vooral gebruikt voor andere dingen, maar modeontwerpers in Amerika maken er trouwjurken van.

Versieringen

De ontwerpers deden mee aan een wedstrijd. Ze mochten alleen toiletpapier, tape, lijm en draad gebruiken. De eindresultaten zijn behoorlijk indrukwekkend. Zo hebben de jurken overal kleine versieringen.Freek Vonk onderzoekt gevaarlijke slangenbeten

Slangenbeten kunnen hartstikke gevaarlijk zijn. Freek Vonk weet dat maar al te goed. Daarom organiseert hij een vergadering over slangenbeten met wetenschappers van over de hele wereld.

Tegengif

Ieder jaar gaan er meer dan 100.000 mensen dood door een beet. Antigif is duur en niet makkelijk te krijgen. Freek Vonk en de biologen willen daarom oplossingen bedenken om gevaarlijke beten te voorkomen en beter en goedkoper anti-gif te maken.

In de video hierboven zie je drie vragen over de bijeenkomst.Nieuw: langere video's posten op IGTV

Instagram komt met iets nieuws: een plek waar je langere video's kunt posten en bekijken. IGTV heet het.

YouTube

Video's op IGTV mogen maximaal één uur zijn, een stuk langer dus dan op Instagram. Daar kunnen filmpjes maar één minuut duren. Het bedrijf wordt met de nieuwe plek een concurrent van YouTube.

Anna Nooshin deelde een video op haar IGTV-kanaal:

Het gaat goed met Instagram, want er komen steeds meer gebruikers bij. Iedere maand zitten zo'n 1 miljard mensen van over de hele wereld op de app.Gedoe over vrouwen in voetbalprogramma's

In Nederland gebeurt het niet, maar in een Duits en een Engels voetbalprogramma geeft ook een vrouw commentaar tijdens WK-wedstrijden. Maar daar is best veel kritiek op.

Commentaar

In Duitsland geeft Claudia Neumann commentaar tijdens de wedstrijd. Op sociale media laten sommige Duitsers weten dat ze Claudia maar niks vinden.

Ook de Engelse commentator Vicki Sparks geeft dit jaar voor het eerst commentaar bij WK-wedstrijden. In het filmpje hieronder hoor je hoe ze commentaar geeft bij de wedstrijd van Portugal tegen Marokko.

Sommige mensen reageren positief op de vrouwelijke stem, anderen vinden dat zij het beter kan overlaten aan mannen.

Wat vind jij ervan? Reageer hieronder op onze stelling.Trump stopt met scheiden van gevluchte gezinnen

Kinderen die met hun ouders naar Amerika zijn gevlucht worden niet langer apart opgevangen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump na veel kritiek besloten.

De afgelopen dagen waren er veel protesten in Amerika. Mensen vonden dat gevluchte gezinnen te streng werden aangepakt. Zo'n 2000 vluchtelingenkinderen moesten weg bij hun ouders en werden apart opgesloten.

President Trump lijkt naar de kritiek te hebben geluisterd. Gezinnen worden niet langer gescheiden. Maar ze moeten wel in de gevangenis blijven.

Eerder maakten we deze video over de protesten in Amerika:Kinderen testen speelgoed van opa en oma's

Heb jij weleens slijm gemaakt? En heb je een fidget spinner en een squishy thuis? Grote kans van wel, want het zijn allemaal populaire rages van de afgelopen tijd.

Maar vroeger waren er ook al rages! Daarom heeft het Onderwijsmuseum er speciaal voor kinderen een tentoonstelling over gemaakt. Kinderen uit Dordrecht mochten het speelgoed van hun ouders en opa en oma uitproberen. Dat zie je in de video hierboven.

Als iets heel populair is, noem je dat een rage. Dan lijkt het wel alsof iedereen het wil hebben. Eerder maakten we een video over hoe een rage ontstaat:Sienna (10) ontmoet koninklijke familie bij concert van Beyoncé

Tienduizenden fans waren gisteravond bij het concert van Beyonce en Jay-Z in Amsterdam. De 10-jarige Sienna was er ook. En zij zag niet alleen de twee wereldsterren, ze kwam er ook de koninklijke familie tegen!

Op de foto met Máxima

Het lukte Sienna zelfs om een foto te maken met koningin Máxima. De tante van Sienna plaatste de foto op Instagram. Maar wie de meeste indruk op haar heeft gemaakt? Dat zie je in de video hierboven.Dit zijn de beste schoolvoetballers van Nederland

Een spannende dag in Zeist: daar waren de finales van het Nederlands kampioenschap Schoolvoetbal. De beste teams uit ons land streden tegen elkaar.

Meer dan 200.000 kinderen

Alleen de beste teams mochten aan de finale meedoen. In totaal deden meer dan 225.000 kinderen mee aan het toernooi. Vandaag waren er nog 23 teams over.

Winnaar

En er waren niet alleen maar kinderen, ook profvoetballer Nathan Rutjes was erbij. Uiteindelijk konden maar twee teams de beste zijn. Bij de meisjes werd dat het team van school de Abacus uit Huissen. Het team van de Julianaschool uit Overveen won bij de jongens.Boswachters gaan rondleidingen geven door Oostvaardersplassen

Iedereen die wil kan binnenkort gaan kijken in de afgesloten gebieden van de Oostvaardersplassen in Flevoland. Er is de afgelopen tijd veel gedoe geweest over hoe er daar met dieren wordt omgegaan.

Verboden

Sommige plekken in het natuurgebied zijn verboden voor mensen. Maar omdat veel mensen zelf willen kijken hoe het met de dieren gaat, willen boswachters er nu toch rondleidingen geven. Je kunt je daarvoor aanmelden via deze website. De rondleidingen zijn erg populair: de komende weken zitten al vol.

In deze video zie je meer over wat er aan de hand was:Marokko uitgeschakeld op het WK Voetbal

Balen voor fans van Marokko: de ploeg verloor van Portugal en is uitgeschakeld tijdens het wereldkampioenschap. Het team moest ten minste 1 punt halen om kans te maken op de volgende ronde. Maar dat is niet gelukt: ze verloren met 1-0.

Ronaldo

Voetballer Cristiano Ronaldo maakte het winnende doelpunt. Marokko speelt maandag nog wel één laatste wedstrijd tegen Spanje.Voetbalfans ruimen het WK-stadion op

Na een voetbalwedstrijd laten supporters vaak veel rommel achter op de tribune. Voetbalfans tijdens het WK in Rusland laten zien dat het ook anders kan. Zij ruimen de tribune na de wedstrijd netjes op.

Japan

Na de wedstrijd tussen Japan en Colombia bleven Japanse fans in het stadion om op te ruimen:

De fans gaven een goed voorbeeld. Ook supporters van Senegal liepen na hun overwinning op Polen met vuilniszakken over de tribune. Veel mensen laten op sociale media weten dat ze het een goede actie vinden. Het filmpje op Twitter is al miljoenen keren bekeken:Roken verboden bij scouting

Een sigaretje opsteken bij de scouting is voortaan verboden. De organisatie vindt het belangrijk dat kinderen in een schone buitenlucht kunnen spelen. Daarom mogen ouders en begeleiders niet meer roken op het terrein.

Scouting

Kinderen die bij een scoutinggroep zitten, doen buiten van allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld zeilen en hutten bouwen. De organisatie wil niet dat kinderen daarbij het verkeerde voorbeeld krijgen van volwassenen.

Artsen

Vorige maand voerden artsen actie tegen roken. In het Jeugdjournaal vertelde één van de artsen meer over waarom ze het belangrijk vinden:Wow: kunstwerken gemaakt in rijstvelden

Een bijzondere traditie in China. Daar maken kunstenaars ieder jaar kunst in rijstvelden. Dat doen ze door rijstplanten in de vorm van het kunstwerk te planten. Daarna worden de plantjes op verschillende hoogten afgesneden.

Het is een enorme klus. Voor sommige kunstwerken zijn wel 30.000 plantjes gebruikt.7

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties