kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Straten vol met bruin water uit riool

In de Peruaanse hoofdstad Peru stroomt supervies water door sommige straten. Door een gebroken rioolbuis liep het stinkende water een wijk in. In sommige huizen staat wel anderhalve meter bruin water.

Volgens bewoners van de wijk is ademhalen onmogelijk en zijn de meeste gezinnen met kinderen vertrokken. Gemeentewerkers met mondkapjes zijn begonnen om het rioolwater met grote zuigers weg te halen.Lichtgewonde bij grote explosie op universiteit

Op het dak van een universiteitsgebouw bij de Franse stad Lyon was vanochtend een grote explosie. Daarna brak er brand uit. Als je de explosie ziet, kun je bijna niet geloven dat er slechts één iemand lichtgewond is geraakt.

In de volgende video zie je de explosie in Lyon. Niet schrikken, het is een behoorlijk harde knal:

De universiteit zegt dat de explosie ontstond bij werkzaamheden. Mogelijk zijn er gasflessen ontploft. De brand is inmiddels onder controle.Nederlandse journalist opgepakt en Turkije uitgezet

De Nederlandse journalist Ans Boersma is Turkije uitgezet. Ze woonde in Turkije en had een vergunning om daar te werken als journalist voor Nederlandse kranten. Toch werd ze opgepakt en op het vliegtuig naar Nederland gezet.

De regering van Turkije zegt dat de Nederlandse journalist banden heeft met een terroristische groep. Maar wat Turkije daar precies mee bedoelt, is niet helemaal duidelijk.

In Turkije worden regelmatig journalisten opgepakt. Bijvoorbeeld als ze kritisch schrijven over de regering en president Erdogan. Of omdat ze contact hebben gehad met groepen waar de regering ruzie mee heeft.Onderzoekers bouwen een dino-robot

Onderzoekers in Duitsland hebben een robot gemaakt die er hetzelfde uitziet als een dinosaurus. De dino liep 290 miljoen jaar geleden over de aarde. Officieel is het een Orobates Pabsti.

Van die dino zijn ook pootafdrukken gevonden. Door die te vergelijken met de beweging van de robot, hopen de onderzoekers meer te leren over het loopje van de dino.

Voorouder

Volgens de onderzoekers is deze dinosoort een voorouder van zoogdieren die nu op onze planeet leven. Daarom willen ze er graag meer over weten.Plantje op de maan is alweer dood

Het eerste plantje ooit dat op de maan groeide, is nu alweer dood. Het werd op de maan vannacht -170 graden en dat heeft het katoenplantje niet overleefd.

Wetenschappers uit China hadden op de maan waren verschillende soorten zaadjes geplant. Alleen het katoenplantje was uitgekomen.

Voedsel verbouwen

Voor wetenschappers is dat een belangrijke ontdekking, omdat ruimtevaartorganisaties in de toekomst mensen naar de maan willen sturen. Dan is het handig als je op de maan ook voedsel kunt verbouwen.

De Chinese ruimtevaartorganisatie gaat door met het onderzoek.Oeps! Vrouw noemt prinses Meghan 'Dikke dame'

Een gênant moment voor een vrouw in Engeland. Ze noemde prinses Meghan Markle een 'fat lady' oftewel, een 'dikke dame'.

Het gebeurde tijdens een bezoekje van de prinses aan een dierenasiel. Gelukkig kon Meghan er wel om lachen en zei ze: 'Ja, dat is waar'. De prinses is nu ongeveer 6 maanden zwanger.Theresa May mag premier van Groot-Brittannië blijven

Theresa May mag premier blijven van Groot-Brittannië. Daar was discussie over, omdat haar Brexit-plan was mislukt. In dat plan stonden nieuwe afspraken tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.

De meeste politici stemden dat plan weg en daarom was het afwachten of May premier mocht blijven. Gisteravond bleek dat er genoeg Britse politici zijn die nog vertrouwen hebben.

Nieuw plan?

De premier moet van de politici snel met een nieuw plan komen over hoe Groot-Brittannië de Europese Unie kan verlaten.

Het is nog afwachten of dat gaat lukken, want May heeft twee jaar gewerkt aan het mislukte Brexit-plan.Nieuwe moordkalender om criminelen op te sporen

Duizenden gevangenen in Nederland krijgen deze week een nieuwe kalender. Op de kalenders staan politiezaken die nog niet zijn opgelost. Cold cases worden die genoemd.

Volgens de politie weten gevangenen vaak dingen over onopgeloste zaken. Door de kalender te verspreiden hoopt de politie nieuwe aanwijzingen te krijgen, zodat oude misdrijven alsnog opgelost kunnen worden. In de video hierboven hoor je er meer over.Minder snoepen om de aarde te redden

Iedereen moet minder vlees en minder suiker eten om de planeet te redden. Wetenschappers schrijven in een nieuw onderzoek dat onze eetgewoontes erg slecht zijn voor het klimaat en onze gezondheid.

De onderzoekers schrijven ook welke voedingsmiddelen wel goed zijn. Zo raden ze aan om twee keer zoveel groenten, fruit en noten te eten.

Beter voor het klimaat

Als iedereen dat zou doen, zijn mensen gezonder en leven ze langer. Ook komen er dan minder giftige gassen in de lucht en kan de natuur zich beter herstellen.

Geen snoep meer

De wetenschappers denken wel dat de kans klein is dat iedereen zich aan zo'n nieuw dieet zal houden.

Zou het jou bijvoorbeeld lukken om geen snoep meer te eten? Reageer op onze stelling!Peuter in put nog steeds niet gevonden

Al drie dagen is er in Spanje een grote zoekactie bezig naar Julen, een jongen van 2. Hij viel zondag in een diepe, smalle put. Sindsdien doen reddingswerkers er alles aan om hem te vinden.

Reddingsactie

Reddingswerkers hebben veel moeite om Julen te vinden. De put is zo smal, dat volwassenen er niet inpassen. Ze zijn nu twee tunnels aan het graven, eentje van boven naar beneden en één onder de grond. De reddingswerkers hopen zo bij Julen te kunnen komen.

Sporen

Vanochtend werden er tijdens de reddingsactie sporen van de jongen in de put gevonden. De vader van Julen blijft hoop houden dat ze zijn zoon levend vinden. De reddingswerkers blijven de komende dagen doorzoeken.Leerlingen schaken tegen elkaar op schoolschaaktoernooi

De beste schakers van de wereld zijn op dit moment in Nederland. Ze doen mee aan het Tata Steel schaaktoernooi, een van de grootste en belangrijkste van de wereld.

Maar vandaag was er ook een NK schaken voor middelbare scholieren in Alkmaar. Team stedelijk gymnasium Leiden 1 werd uiteindelijk eerste.Boef voor de rechter om levensgevaarlijk rijgedrag

Het zou zomaar kunnen dat rapper Boef binnenkort zijn rijbewijs moet inleveren. Hij stond vanmiddag voor de rechter in Breda. Dat heeft allemaal te maken met een filmpje uit 2016, waarin Boef met bijna 300 kilometer per uur leek te rijden. En de rapper zou vaker veel te hard hebben gereden.

Werkt de video hierboven niet? Je kunt hem ook hier bekijken.

Onderzoek

Uit onderzoek van de politie blijkt dat Boef meerdere keren veel te hard heeft gereden. Zo scheurde hij een keer met 165 kilometer per uur door de stad Tilburg. Volgens de onderzoekers verdient Boef straf, omdat hij zichzelf en andere mensen op de weg in levensgevaar heeft gebracht.

Straf

De onderzoekers hebben de rechter gevraagd om Boef zijn rijbewijs tweeënhalf jaar af te pakken. Ook willen ze dat hij 7000 euro betaalt en een voorwaardelijke celstraf krijgt. Een voorwaardelijke celstraf betekent dat iemand pas de cel in moet als hij of zij binnen een jaar nog een keer iets fout doet.

'Geen bewijs'

Boef en zijn advocaat zeggen dat het niet te bewijzen is dat Boef echt achter het stuur zat. Hij zou zijn auto namelijk vaak uitlenen aan vrienden, zeggen ze. Boef zei daarbij dat de snelheidsovertredingen waarvan hij verdacht wordt lang geleden zijn gebeurd, en dat hij sindsdien veel is veranderd.

De rechter wil de zaak eerst goed bekijken. Op 30 januari wordt bekend of en wat voor straf Boef gaat krijgen.Turnster gaat viral met perfecte oefening

Een filmpje van een Amerikaanse turnster gaat viral op social media. Tijdens een grote turnwedstrijd laat Katelyn Ohashi haar coolste trucs zien en dat ziet er spectaculair uit.

Haar oefening gaat zo goed, dat ze van de jury alleen maar tienen - de maximale score - krijgt! De video is al miljoenen keren bekeken.Accounts van Fortnite-spelers gehackt

Mogelijk zijn veel spelers van Fortnite gehackt. Dat blijkt uit onderzoek van een beveiligingsbedrijf. De hackers konden met de gehackte accounts spullen kopen in het spel, waardoor gamers onbewust veel geld uitgaven.

Ook konden ze alle gesprekken in het spel afluisteren. Hoeveel gamers zijn gehackt is onbekend.

Klikken op linkje

De hack gebeurde in november. De hackers stuurden een neppe link van Epic Games, de maker van Fortnite. Als gebruikers op de link klikten, werd hun account direct overgenomen. "De hacker nam in feite jouw plek in het spel in", legt Oded Vanunu van Check Point uit.

Goed opletten en tweestapsverificatie

Inmiddels is het probleem opgelost, maar gamers wordt aangeraden om hun betaalgegevens goed in de gaten te houden. Ook zouden gebruikers tweestapsverificatie moeten activeren; daarmee moet je na het inloggen ook nog een code invullen. Gebruikers die dat al hadden ingesteld, zijn niet gehackt.Veranderd of niet? Sterren doen de #10yearchallenge

Grote kans dat je op Instagram al wat oude foto's uit 2009 bent tegengekomen. Veel mensen doen namelijk mee aan de Ten Year Challenge. Daarbij is het de bedoeling om een foto van nu en een foto van tien jaar geleden te posten.

Bijvoorbeeld Nicki Minaj doet mee:

Op social media worden verschillende hashtags gebruikt. Maar de meeste foto's gebruiken de hashtags #10yearchallenge en #10yearschallenge.

Ook sterren uit Nederland doen mee, zoals Nielson:

Ali B:

André Hazes Jr.:

Rapper Donnie en Vjèze Fur:

En ook de spelers van voetbalclub PSV:

Sommige mensen zijn een hoop veranderd, maar anderen zien er juist nog heel erg hetzelfde uit. Wat dacht je bijvoorbeeld van Pharrell Williams?

Of Donald Duck?Miljoenen views voor trailer nieuwe Spider-Man

De trailer van de nieuwe film Spider-Man: Far From Home is heel populair. In minder dan 24 uur is hij al ruim 15 miljoen keer bekeken op YouTube. Daar staat de trailer ook hoog in de trendinglijst.

Europa

In de film gaat hoofdpersoon Peter Parker (het alter ego van Spider-Man) op schoolreisje naar Europa. Hij bezoekt de steden Londen en Praag. Helaas, Nederland slaat hij dus over.

Natuurlijk zal de held ook in deze film zijn superkrachten moeten gebruiken om de wereld te redden.

Fans moeten nog wel even geduld hebben, want de film komt pas in juli in de bioscoop.Het gaat beter met Sjinkie Knegt

Schaatser Sjinkie Knegt is verplaatst van de intensive care, naar een gewone ziekenhuisafdeling. Het gaat beter met hem en hij denkt zelfs al weer na over schaatsen.

Het gaat nu dus beter, maar Sjinkie moet de komende twee weken nog verder herstellen. Pas dan weten artsen of hij nog geopereerd moet worden.

Sjinkie hoopt dat hij in het najaar van 2019 weer kan gaan trainen.Geplande lawine gaat bijna fout

Flink schrikken voor mensen in Zwitserland. Ze konden net op tijd weg komen van een lawine.

Expres

Het was de bedoeling dat de lawine expres naar beneden zou komen. Inwoners van het dorp konden dan de lawine vanuit een veilige plek onderaan de berg bekijken.

Maar de lawine is veel groter dan gedacht en daardoor moeten de inwoners hard wegrennen. Gelukkig loopt het goed af en raakt niemand gewond.Britse politici zijn het niet eens over Brexit-plan

Politici in Engeland hebben maandenlang gediscussieerd, maar ze zijn het niet eens geworden over het Brexit-plan. Dat zijn afspraken die Groot-Brittannië wil maken om uit de Europese Unie te gaan.

De premier van Engeland, Theresa May, had die afspraken bedacht. Gisteravond moesten de Britse politici stemmen of ze het een goed plan vonden. Een grote meerderheid zei dus nee.

De afgelopen twee jaar hebben politici nagedacht hoe dat vertrek geregeld moet worden. Maar voorlopig zijn ze het dus niet eens met elkaar. Sommige politici vinden het plan van Theresa May te ver gaan, en anderen vinden juist dat de regels strenger moeten.

Hoe nu verder?

Vandaag gaan de politici opnieuw stemmen, of de regering van May wel of niet mag blijven. Hoe het ondertussen met de Brexit verder moet, is nu onduidelijk.Drie vragen over het kruikenfeest in India

In India wordt de komende weken het kruikenfeest gevierd. Dat is het grootste feest ter wereld waar wel 120 miljoen mensen op af komen!

Wat gebeurt er tijdens en het feest en waarom wordt het gevierd? Je ziet het in onze drie vragen.7

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties