kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Oude duikboot gevonden in zee bij België

Voor de kust van België is een wrak gevonden van een Duitse Duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Het wrak ligt in de Noordzee. Een duiker heeft de boot gevonden.

Bemanningsleden aan boord

De boot ligt op 30 meter diepte en is nog bijna helemaal heel. Deskundigen denken daarom dat de resten van de bemanningsleden nog in de boot liggen. De boot is waarschijnlijk 100 jaar geleden tegen een mijn aan gevaren en toen gezonken.

Nog een keer duiken

Om zeker te weten wat voor boot het is, gaat een duiker nog een keer de boot bekijken. Daarna kan een team het wrak verder onderzoeken.Lysette praat met premier Rutte

Verslaggever Lysette mocht vandaag premier Rutte interviewen over de plannen van de regering. Hoe vindt hij dat het gaat met Nederland en wat zijn de plannen voor het komende jaar?

Op Prinsjedag zijn dat belangrijke onderwerpen. Die dag vertelt de regering wat ze willen doen. Die plannen staan in de troonrede, een speciale toespraak.

Weinig plannen

Dit jaar is er alleen maar weinig nieuws te vertellen, want de regering heeft dit keer geen grote plannen. Dat komt omdat de regering die er nu zit, van de partijen PvdA en VVD, er bijna mee ophoudt.

Nog niet tevreden

Volgens premier Rutte gaat het beter met Nederland. De crisis is voorbij. Juffen en meesters kunnen meer geld krijgen. Maar de premier is nog niet tevreden. Hij vindt dat meer mensen in Nederland moeten merken dat het goed gaat.Orkaan Maria raast door Caribisch gebied

Nog meer pech voor de eilanden in het Caribisch gebied. Een nieuwe orkaan is onderweg. De orkaan heet Maria, en is al bijna net zo sterk als Irma. Weerdeskundigen denken dat de orkaan vanavond aan land komt.

Voorbereiding

Op Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius proberen mensen zich voor te bereiden op Maria. Ze proberen zo veel mogelijk afval en afgebroken onderdelen op te ruimen. Als die losse onderdelen wegwaaien, kan dat erg gevaarlijk zijn. Ze kunnen dan op gebouwen of mensen of dieren terechtkomen.

Eerder ging de orkaan als langs de eilanden Guadeloupe en Martinique. Daar is al veel schade.

Malou en Michelle op Sint-Maarten

Onze verslaggever Malou was samen met redacteur Michelle en cameraman Marco op Sint-Maarten om te zien hoe het gaat met de kinderen die daar wonen. Zo sprak ze met de 11-jarige Akira.

Ook ging ze langs scholen om te zien hoe die eraan toe zijn en wanneer ze weer open kunnen.Duurste duif ter wereld verkocht (400.000 euro!)

Een Belgische duiventeler heeft de duurste duif ooit verkocht. Een duivenliefhebber uit China betaalde 400.000 euro voor duif Nadine. Een bedrag waarvoor je ook een groot huis kan kopen.

Jonkies

Nadine is een postduif, maar zal in China vooral worden gebruikt om jonkies te krijgen. Als ze in China wordt vrijgelaten, is de kans namelijk groot dat ze terug wil vliegen naar België. Het is de bedoeling dat haar jongen heel goede postduiven worden en mee kunnen doen aan wedstrijden.

De Belgische eigenaar van Nadine vindt het jammer dat hij haar moest verkopen, maar hij was erg bang dat ze uit haar hok zou worden gestolen.

Populair

Belgische duiven zijn populair, een paar maanden geleden werd een andere Belgische duif voor een enorm bedrag verkocht.Jonge voetballers mogen naar WK in New York

Spannende dagen voor deze voetballers uit Ridderkerk. Dit weekend vliegen ze naar New York voor het wereldkampioenschap voetbal voor kinderen onder de 13 jaar.

Schoolopdracht

De jongens van het team zijn toevallig bij elkaar gekomen. Dat kwam door Fransesco (18) en Ricardo (19), twee studenten uit de buurt. Voor een schoolopdracht gingen zij basisscholen langs om zo veel mogelijk talenten te zoeken.

En dat lukte! Het team bleek zo goed dat ze in juni het nationale kampioenschap wonnen.

De wedstrijden

En daarom mogen ze nu naar New York voor het WK. Vrijdag zijn de eerste wedstrijden. De jongens spelen in de eerste ronde tegen Ghana, Duitsland en China. Op zondag hopen ze in de finale te staan.Mark fietst in 79 dagen de wereld rond

Het is hem gelukt! De Britse Mark is in 79 dagen de wereld rondgefietst en dat is een wereldrecord. Hij deed er 44 dagen korter over dan de vorige recordhouder.

Parijs

Mark fietste per dag bijna 400 kilometer en hij zat elke dag wel 16 uur op de fiets! De tocht begon in Parijs en ging door onder meer Nederland, Rusland, China en Amerika. Oceanen stak Mark niet over met een waterfiets, maar gewoon met het vliegtuig.

Maandagavond finishte weer in Parijs. Hij is extra trots want hij kwam zelfs een dag eerder aan dan verwacht.Oproep: wat wil jij weten van Niek Roozen?

Je kent hem misschien van de serie Brugklas of van zijn eigen YouTube-kanaal. Niek Roozen is ontzettend populair. Hij begon backstage bij Brugklas met vloggen en hij presenteerde een eigen programma samen met Britt Scholte.

Wat wil jij van hem weten? Wij gaan hem interviewen en daarom zijn we heel benieuwd wat jij aan hem wil vragen.

Hoe werkt het?

Neem je vraag op in een filmpje. Begin de video met jezelf voor te stellen en stel dan je vraag. Stuur je video naar jeugdjournaal@nos.nl of via een DM in Instagram. Wie weet hoor je Nieks antwoord op jouw vraag binnenkort in de uitzending!

Wees origineel!

We krijgen vaak heel veel vragen binnen, dus zorg ervoor dat jouw vraag écht origineel is. Dan maak je meer kans!

Ben je benieuwd hoe zo'n interview eruitziet? Eerder deden we dit soort interviews met StukTV en Boef:Record: 24 keer omkleden in 1 minuut

Een goochelaar en zijn assistent zijn vliegensvlug. De assistent wissel in 1 minuut maar liefst 24 keer van kleding. En dat is een wereldrecord.Trijntje is het oudste skelet van Nederland

Het oudste skelet van Nederland is vanaf vrijdag voor het eerst te zien. Ze leefde zo'n 7500 jaar geleden.

Het skelet werd gevonden op een plek waar een spoorlijn werd gebouwd. Daarom kreeg ze een passende naam: Trijntje.

Op de bovenste foto zie het skelet van Trijntje. Hier zie je hoe ze er waarschijnlijk uitzag:Jongen en alpaca zijn beste vrienden

Matt wilde een hond, maar dat vonden zijn ouders te veel gedoe. Daarom kreeg hij... een alpaca.

Inmiddels zijn de Australische jongen en zijn huisdier beste vrienden en zijn ze ook nog eens hartstikke populair. Op Instagram heeft alpaca Chewy al meer dan 30.000 volgers. Daar zie je onder andere hoe ze samen skateboarden:Populaire burgemeester is zo ziek dat hij moet stoppen

Het staat vandaag in alle kranten en veel mensen hebben het erover: Eberhard van der Laan stopt als burgemeester van Amsterdam. Hij maakte het bekend in een brief:

Van der Laan is ernstig ziek en stopt daarom met zijn werk. De laatste periode van zijn leven wil hij graag bij zijn gezin zijn. Hij werkte zeven jaar lang als burgemeester van Amsterdam. Volgens veel mensen was hij een van de beste burgemeesters die de hoofdstad heeft gehad.

Het was al langer bekend dat hij ziek was. Eerder deze maand ging hij samen met de koning op werkbezoek. Hij werd toen ondersteund door de koning. Veel mensen vonden dat een ontroerende foto:Het is vandaag Prinsjesdag (maar wel een gekke)

Het is de derde dinsdag van september en dat betekent Prinsjesdag. Een belangrijke dag voor de politiek en voor koning Willem-Alexander. Hij leest vandaag de Troonrede voor. Daarin staan de nieuwe plannen voor Nederland.

We hebber er drie vragen en antwoorden over:

Prinsjesdag is dit jaar wel een beetje gek. Op dit moment hebben we in Nederland namelijk geen echte regering. De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten nog over een nieuwe regering. Daarom staan er in de plannen voor komend jaar nog geen grote veranderingen.

Geld voor meesters en juffen

De plannen zouden eigenlijk tot vanmiddag geheim moeten blijven, maar een paar dagen geleden zijn al wat plannen uitgelekt. Zo werd bekend dat er meer geld komt voor de zorg en dat meesters en juffen meer gaan verdienen.

Vrij?

Kinderen in Den Haag hebben altijd vrij op Prinsjesdag. Zou dat voor de rest van het land ook een goed idee zijn? Reageer op de stelling:Deze game moet helpen tegen online pesten

Iemand uitschelden op Whatsapp of haatreacties onder een Instagram-foto plaatsen. Online pesten moet stoppen, dat vindt iedereen.

Om daar een handje bij te helpen is een speciale game gemaakt. Die moet zorgen dat kinderen eerder in actie komen als ze merken dat iemand in hun omgeving wordt gepest.

Ook deskundigen zien dat online pesten een groot probleem is. Het kan dag en nacht doorgaan en volwassenen hebben het vaak niet door.Spontane balletshow op treinstation

Een leuk begin van de dag voor treinreizigers in Antwerpen. Op het station kwamen opeens vijftig ballerina's van de trap.

De dans is een reclamestunt voor het Zwanenmeer. Die balletshow is binnenkort te zien in Antwerpen.

The Sound of Music

Een paar jaar geleden was er ook een spontane dans op het station. Dat was een stunt voor een talentenjacht voor de musical The Sound of Music.Steeds meer kinderen gebruiken gadgets in de klas

Een wiebelkussen, een koptelefoon of een drukvest: het zijn allemaal hulpmiddelen om je beter te concentreren op school. Steeds meer kinderen gebruiken zo'n ding, en merken dat het helpt.

Wij gingen langs bij een verkoper van hulpmiddelen en bij een klas. Wat vinden zij van dit soort hulpjes?Wat is de muzikaalste klas van Nederland?

Een instrument spelen of leren zingen. Volgens deskundigen is het belangrijk dat ieder kind muziekles krijgt op school. Speciaal daarom is er een televisieprogramma bedacht: Lang leve de muziek show.

In dat programma gaan drie schoolklassen de strijd aan. Ze doen optredens, quizzen en challenges om te zien welke klas het muzikaalst is. Buddy Vedder en Romy Monteiro presenteren het programma.

De prijs

Alle winnaars komen bij elkaar in een grote schoolband. Die band mag optreden tijdens een groot gala waar ook Koningin Máxima komt luisteren.

Joël, Aster en Emma spelen al een instrument. Om het televisieprogramma bekender te maken, mochten zij over hun instrument vertellen bij Koningin Máxima. De Koningin hoopt dat scholen meer aandacht gaan geven aan muziekles.

En jij, vind jij het belangrijk om op school muziekles te krijgen? Of hoeft dat niet? Reageer op onze stelling.Paarden oefenen voor Prinsjesdag

Ze moeten tegen een stootje kunnen, de paarden die op Prinsjesdag de Koninklijke stoet begeleiden. Daarom oefenen ze op het strand in Den Haag voor de grote dag.

Vuurwerk

Met schoten in de lucht, knallend vuurwerk en rookbommen wordt geprobeerd om de paarden af te leiden. De dieren die rustig blijven, mogen meelopen op de grote dag.

Prinsjedag

Op Prinsjesdag vertelt de regering in Den Haag over hun plannen voor het komende jaar. Daarvoor is er altijd een optocht met de Koning en Koningin, de koets en de paarden.‘Ik wil naar school, maar dat kan niet’

Veel kinderen op Sint-Maarten kunnen nog niet naar school. Op het eiland staan zo'n dertig scholen. Meer dan de helft daarvan is zwaar beschadigd door orkaan Irma

Opruimteam

Een speciaal opruimteam gaat alle scholen op Sint-Maarten langs. Dat is hard werken, want de schade is groot.

Sommige kinderen zijn naar andere plekken gegaan om lessen te volgen, zoals naar Curaçao of zelfs naar Nederland.

Volgens de minister van onderwijs op Sint-Maarten kunnen de scholen over twee weken weer open.Hoe is het om te wonen op Mars?

Zes 'astronauten' hebben getest hoe het is om te wonen op de planeet Mars. Niet in het echt, maar in een testruimte op het eiland Hawaï.

Ruimtepakken

Ze woonden acht maanden lang in een tent. Daar aten ze alleen eten uit blik. Als ze naar buiten gingen, droegen ze ruimtepakken.

Onderzoek

Voor ruimte-organisatie NASA is de test belangrijk. Ze willen weten hoe het voor mensen is als ze echt naar Mars zouden gaan. In 2030 wil NASA astronauten die kant op sturen. Nu is dat technisch nog onmogelijk.Record: Arch (5) is de jongste dj ter wereld

Een uur lang draaide hij muziek in een club in Zuid-Afrika. En daarmee is Arch Junior (5) officieel de jongste dj ter wereld.

Jammer voor Itsuki (6) uit Japan. Hij was de vorige recordhouder.6

"Ik vind datbedoelik.nl een TOP-site, omdat je er in no time de informatie vindt die je zoekt.
Als ik voor mijn werk zit te googelen, ben ik vaak veel tijd kwijt met zoeken en dingen lezen, waar ik uiteindelijk niks aan heb.
Bij datbedoelik.nl zit ik bovendien meteen in de interesse-sfeer van de leeftijdscategorie waarvoor ik schrijf.
De site ziet er ook nog eens heel aantrekkelijk uit, waardoor je zin krijgt om dingen te weten te komen."


Erna Sassen
- kinderboekenschrijver -

Meer reacties