kies je kleur

klik op vlaggetje als je in België woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Youssef interviewt de koning (en danst voor hem!)

Bij de opening van de koningsspelen sprak Youssef met koning Willem-Alexander. Youssef vroeg hem of hij zelf vroeger op straat speelde, of hij een beetje sportief is en hoe het was om alle kinderen te ontmoeten.

Dansen

Bij de koningsspelen hoort ook het Kinderen voor Kinderen-lied Fitlala met een dans. Youssef deed de dans even voor, maar of de koning meedoet...Lekker of niet? Kinderen proeven ontbijtjes uit de hele wereld

De koningsspelen wordt ieder jaar geopend met een ontbijt. Net als veel Nederlanders starten de kinderen de dag met een boterham met jam of een gekookt eitje. Maar in het buitenland ziet het ontbijt er vaak heel anders uit. Wat eten ze bijvoorbeeld in Engeland, Mexico of Zuid-Korea? Kinderen probeerden het uit!

Elk land heeft zijn eigen ontbijt-gewoontes en dat is best wennen. Zo valt het ontbijt uit Zuid-Korea niet echt in de smaak. De soep met visjes erin, laten de kinderen liever staan. Ook de hete pepers uit Mexico zijn niet populair. De chocoladecroissants uit Italië doen het beter. Die willen de kinderen elke dag wel eten.Kinderen bewegen steeds slechter

Een bal gooien of in een touw klimmen, kinderen zijn steeds minder goed in bewegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de onderwijsinspectie.

Oefeningen

Zo'n 2000 kinderen uit groep 8 deden mee aan het onderzoek. De kinderen deden gymoefeningen en die zijn vergeleken met die van kinderen tien jaar geleden. Daaruit blijkt dat kinderen van nu steeds minder goed zijn in bijvoorbeeld het mikken van een bal of het landen met een halve draai.

De onderwijsinspectie wil daarom dat kinderen meer gymles krijgen op school.Zo ziet de auto van de koning eruit

De auto waar de koning in rijdt, is behoorlijk bijzonder. Van de auto zijn er namelijk maar twee in heel Nederland.

Eentje is van de koning en de andere is van een rijke zakenman in Friesland. Dat is bijna precies dezelfde. Welmoed mocht een ritje maken om te kijken hoe dat voelt, zo'n luxe auto.

Snufjes

Tijdens het rijden hoef je je niet te vervelen. De auto heeft allemaal technische snufjes. Zo kun je televisie kijken of werken op een laptop. Ook de stoelen zijn bijzonder. Ze kunnen warm worden of juist koud. Wil je nog meer ontspanning? Een stoelmassage is ook mogelijk.

Duur

Aan al die luxe hangt natuurlijk wel een prijskaartje. De auto kost 350.000 euro. Nog even sparen dus.Nieuwe hit Ariana Grande over aanslagen Manchester

Ariana Grande heeft een nieuw nummer uit. In een paar uur tijd is het lied No Tears Left to Cry al bijna 3 miljoen keer bekeken. Het lied is bijzonder, want het is het eerste nummer dat Ariana uitbrengt na de aanslagen in Manchester.

Een jaar geleden werd tijdens een concert van Ariana Grande een aanslag gepleegd. 22 mensen kwamen om het leven en er vielen bijna 60 gewonden. Onder de slachtoffers zijn ook veel kinderen.

In het lied zitten verwijzingen naar die heftige gebeurtenis. Zo vertelt Ariana dat ze geen tranen meer over heeft om te huilen. Ook zingt ze dat ze verder moet met haar leven en dat liefde altijd wint van haat.

Aan het eind van de clip vliegt een bij richting de camera. De bij is een belangrijk teken voor Manchester. De bij staat voor vrede en de strijd tegen terrorisme. Na de aanslagen plakten veel mensen stickers van bijen op belangrijke plaatsen in de stad. Ook namen mensen een tatoeage van de bij.Mensen mogen niet meer in groepjes staan in onveilige gebouwen

In twee grote kantoorgebouwen in Den Haag mogen mensen niet meer in een groepje bij elkaar staan. De vloer is waarschijnlijk niet stevig genoeg. En dat is gevaarlijk.

Het gaat om hoge kantoorgebouwen van de Nederlandse regering. Inspecteurs gaan kijken of de mensen die daar werken zich aan de nieuwe regel houden.

Extra onderzoeken

Veel gebouwen in Nederland worden op dit moment extra onderzocht. Dit gebeurt omdat vorig jaar een nieuwe parkeergarage in Eindhoven instortte omdat de vloer niet stevig was.Raymond van Barneveld wint van Michael van Gerwen

Darter Raymon van Barneveld heeft gisteren gewonnen van Michael van Gerwen. De twee stonden tegenover elkaar tijdens de Premier League Darts, een van de belangrijkste dart-toernooien van de wereld.

Er was veel publiek omdat een wedstrijd tussen de twee Nederlandse top-darters niet vaak voorkomt.De populairste filmpjes van de week

Het is vrijdag en dus is het tijd voor de Jeugdjournaal Top 3. Hier zie je de drie filmpjes die deze week het populairst waren op de site en in de Jeugdjournaal-app.

1. Mason van 12 werd wereldberoemd door zijn jodel-filmpje

2. Amerika, Engeland en Frankrijk gooien bommen op Syrië

3. Kinderen in de Filipijnen vieren een zwembadfeest!De speciale uitzending over de Koningsspelen

Groot feest! Het is vandaag tijd voor de Koningsspelen. De Koningsspelen zijn dit jaar op basisschool de Fliert in Twello. Koning Willem-Alexander was er vanmorgen bij om de spelen te oefenen.

De dag is begonnen met een lekker ontbijt. Daarna was er een show van Kinderen voor Kinderen en een interview met de koning. Het thema van dit jaar is 'Binnenstebuiten'. Hierboven kun je de hele uitzending terugkijken.

Geen tijd om de hele uitzending terug te kijken? Bekijk hier nog even de hoogtepunten.

Het interview met de koning:

Het optreden van Kinderen voor Kinderen:

Zo ziet de auto van de koning eruit:

Kinderen testen ontbijtjes over de hele wereld:

Stellingen

We zijn benieuwd naar jouw mening over het ontbijt, de koning en het thema van de Koningsspelen. Reageer hieronder op deze stellingen!Kinderen krijgen les met een baby in de klas

In groep 8 van de Eduard van Beinumschool in Rotterdam kregen ze geen les van hun juf, maar van een baby. Volgens onderzoekers zou een les met een baby goed zijn voor kinderen. Lucas wilde dat wel meemaken en deed gezellig een lesje mee.Busje rijdt tractor dwars doormidden

In de Groningse plaats Midwolda is een bestelbusje dwars door een tractor heen gereden. Het busje botste zo hard tegen de tractor dat die in twee stukken brak.

Gelukkig raakte de bestuurders van zowel de tractor als het busje niet gewond.

Fietsenrek

Door de harde klap vloog de voorkant van tractor richting een bakkerij. Gelukkig hield een fietsenrek voor de bakkerij het rondvliegende stuk tegen. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is niet duidelijk.De laatste voorbereidingen voor de Koningsspelen

Morgen is het zover: de Koningsspelen 2018. Meer dan een miljoen kinderen gaan dan samen sporten en ontbijten. Vooral op basisschool De Fliert in Twello zijn ze druk met voorbereiden. Daar worden de spelen geopend. In het filmpje hierboven zie je meer over de school.

De officiële opening van de Koningsspelen is vrijdag vanaf 08:45 uur live te zien op Zapp en via de site en app van het Jeugdjournaal. Kinderen van basisschool De Fliert gaan dan samen met de Koning ontbijten, zingen en natuurlijk sporten. Kinderen voor Kinderen zingt hun nieuwe nummer Fitlala.

Vandaag werd er op basisschool De Fliert nog goed geoefend voor het dansje.Feest! Superman is 80 jaar oud

Hieperdepiep hoera! Superman is jarig. De superheld bestaat tachtig jaar. In het begin bestond superman alleen maar in strips. In 1938 kwam de eerste uit.

Later dook hij op in films. De eerste serie over Superman werd 66 jaar geleden gemaakt. In 1978 kwam er een film uit, en die was zo populair dat er gelijk vervolgen kwamen.Vliegtuigmotor vat vlam tijdens vlucht

Angstige momenten voor passagiers van een vlucht in de Verenigde Staten. Eén van de motoren vatte vlam tijdens de vlucht.

Gelukkig lukte het de piloot om een noodlanding maken en eenmaal op het vliegveld kon de brandweer de boel snel blussen. Niemand raakte gewond.Oeps! Belgische stad krijgt per ongeluk knalrood fietspad

In de Belgische stad Gent lijkt het alsof er in één van de drukke straten een lange rode loper is uitgerold. maar het is een nieuw fietspad dat per ongeluk de verkeerde kleur heeft gekregen.

Donker rood

Het pad zou eigenlijk een donker rode kleur krijgen net als alle andere fietspaden in de stad. Maar de gemeente heeft per ongeluk de verkeerde kleur doorgegeven. Daardoor is de weg nu fel rood geworden.

Bewoners vinden de kleur niet mooi en willen dat de gemeente er iets aan doet. Maar er zit een speciale laag op het fietspad om te voorkomen dat fietsers uitglijden in de regen. Die moet er eerst helemaal afgeschuurd worden voordat er een nieuwe verflaag op kan.

De gemeente wil daarom eerst kijken of de kleur na een paar maanden vanzelf donkerder wordt.Britse regering wil plastic rietjes verbieden

Als het aan de Britse regering ligt, zijn rietjes en wattenstaafjes van plastic voortaan verboden. Zo wil de regering plastic afval in de natuur aanpakken.

Groot probleem

Volgens de premier van het land is plastic afval één van de grootste milieuproblemen ter wereld.

Veel plastic komt in zeeën en oceanen terecht. Het duurt vaak honderden jaren voordat het afbreekt.

Elk jaar worden in Groot-Brittannië zo'n 8,5 miljard plastic rietjes weggegooid. Daarvan komt ook een groot deel in de natuur terecht.

Deskundigen kijken nu of ze de rietjes voortaan bijvoorbeeld van papier kunnen maken. Ook voor wattenstaafjes wordt een andere oplossing bedacht.Satelliet TESS is gelanceerd

TESS is succesvol gelanceerd. TESS is een ruimtetelescoop die op zoek gaat naar verre planeten waarop leven zou kunnen ontstaan.

TESS heeft vier telescopen, een soort verrekijkers. Die kunnen bijna alle sterren in het heelal bekijken. Zo kan de satelliet veel te weten komen over de ruimte en de planeten.

We maakten al eerder een filmpje over TESS. Die zie je hieronder.'Regering moet IS-kinderen terugbrengen naar Nederland'

Haal alle Nederlandse kinderen weg uit Syrië. Dat zegt de Kinderombudsvrouw. Dat is een vrouw die opkomt voor de rechten van kinderen.

Er zouden ongeveer 150 Nederlandse kinderen in IS-gebied wonen. Hun ouders zijn extremistische moslims die naar IS-gebied in Syrië en Irak zijn gereisd om daar te wonen of mee te vechten met de terroristen.

Zelf gekozen

De Kinderombudsvrouw vindt dat de Nederlandse regering die kinderen moet beschermen. De Nederlandse regering is het daar niet mee eens. De regering zegt dat de ouders er zelf voor hebben gekozen naar IS-gebied af te reizen. Bovendien hebben ze terroristen geholpen en misschien ook zelf wel gevaarlijke ideeën of plannen.

Maar de Kinderombudsvrouw vindt dat kinderen sowieso geholpen moeten worden, ook als hun ouders met IS te maken hebben.'Stop met loot boxes in games'

Loot boxes of schatkistjes in games moeten verboden worden voor kinderen. Dat vindt de Nederlandse Kansspelautoriteit. Dat is een groep deskundigen op het gebied van gokken en games.

Gokken

In steeds meer games kun je loot boxes kopen. Maar je weet dan van te voren niet wat je krijgt. Soms zit er iets goeds in en andere keren niet. Het is dus een gok wat je koopt. En dat is slecht, zeggen de deskundigen. Ze zijn bang dat kinderen zo gokverslaafd kunnen worden, omdat ze iedere keer weer een kistje willen kopen.

Een ander probleem is het doorverkopen van spullen die in de loot boxes zitten. Dat is officieel al verboden, maar veel gamers doen het toch.

Jouw mening

Wat vind jij: is het leuk om een gokje te wagen en niet te weten wat je krijgt? Of wil je liever niet verrast worden? Reageer op onze stelling.Dit het mooiste toilet van Nederland

Een toilet in Amsterdam is gekozen tot het mooiste toilet van Nederland. Het toilet is voor gasten van een chique hotel.

Vooral de lichteffecten zijn bijzonder. Het toilet is helemaal donker met kleine gaatjes waar licht doorheen komt.6

"Het is erg belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd leren het internet te gebruiken.
Datbedoelik.nl helpt hen hierin op een overzichtelijke en veilige manier."


Neelie Kroes
- Eurocommissaris voor de Digitale Agenda -

Meer reacties