kies je kleur

klik op vlaggetje als je in Nederland woont

vind alleen wat je bedoelt!

laatste nieuws!

Speciale inzamelpunten voor chipszakjes na grappige actie

Dankzij een originele protestactie zijn er in Groot-Brittannië sinds kort inzamelbakken voor chipszakjes. Die zakjes werden tot nu toe gewoon in de afvalbak gegooid.

Een groep actievoerders vond het zonde dat de zakken niet gerecycled worden. Honderden mensen stuurden de lege zakken chips uit protest terug naar de fabriek. Bij de fabriek en bij het postbedrijf waren ze niet blij met als die zakjes. Daarom hebben ze nu een oplossing bedacht. Bij winkels en scholen kun je ze apart inleveren.

Mocht je het je afvragen hoe het in Nederland zit? Dat is nog best ingewikkeld. Volgens de afvalscheidingswijzer en recycle-deskundigen moet je zak bij het restafval, maar de chipsfabriek zegt dat chipszakken tegenwoordig bij het plastic mogen.Waarschuwing voor sexting en grooming via games

Het gebeurt steeds vaker dat kinderen in games overgehaald worden om dingen te doen die ze niet willen. In een nieuwe film worden kinderen daarvoor gewaarschuwd.

Volwassenen met slechte bedoelingen beloven bijvoorbeeld een dure skin of een dansje in Fortnite, maar proberen zo eigenlijk contact te leggen voor andere dingen.

De korte film NU OVERAL TE ZIEN! gaat vandaag in première en is speciaal gemaakt voor kinderen op de basisschool. De film staat niet online, maar is op verschillende basisscholen in Amsterdam te zien.164 landen maken afspraken over vluchtelingen

Je ziet het vaak in het nieuws: vluchtelingen die in kleine bootjes een gevaarlijke tocht maken of mensen die vastzitten in overvolle vluchtelingenkampen. 164 landen hebben vandaag afspraken gemaakt hoe ze het beste met dit soort situaties om kunnen gaan.

De afspraken werden gemaakt in de Marokkaanse stad Marrakesh. Dat ging niet makkelijk. Er is meer dan twee jaar over gepraat en ook nu wordt er nog veel over gediscussieerd.

Nederland heeft ook ingestemd met het akkoord. Volgens de regering komen er niet meer vluchtelingen bij en zijn de afspraken vooral bedoeld om de migranten beter te behandelen.Kite-surfer vliegt in storm over pier heen

In België heeft een kitesurfer een indrukwekkende truc gedaan. Hij is met zijn kite over een pier in zee gesprongen. Hij sprong 16 meter hoog en wel 40 meter ver!

Dat wilde hij al heel lang, maar het weer zat iedere keer niet mee. Hij heeft zelfs tien jaar op dit moment gewacht. Dit weekend waaide het hard genoeg en kon hij zijn droom eindelijk waar maken.YouTube Rewind 2018 gaat richting dislike-record

De video YouTube Rewind 2018 gaat hartstikke viral, maar niet iedereen is daar blij mee. De video krijgt miljoenen duimpjes naar beneden. Hij staat nu al op 2 in de lijst met meeste dislikes ooit.

In de video van YouTube komen veel wereldberoemde YouTubers en allerlei trends van afgelopen jaar voorbij. Deze keer gaat het onder andere over K-pop, Fortnite en de jodel-jongen. Maar ook over de rode auto in de ruimte en het schattige spinnetje Lucas. Klinkt misschien wel leuk, maar veel mensen vinden hem hartstikke saai.1 miljoen abonnees voor Kalvijn

Feest voor YouTuber Kalvijn, want vanaf vandaag heeft hij 1 miljoen abonnees op YouTube. Op Instagram bedankt hij zijn familie en vrienden voor het succes.

Kalvijn heeft eigenlijk Kelvin Boerma. Hij groeide op in Groningen op het platteland, maar woont inmiddels in Amsterdam. In zijn video's doet hij allemaal gekke challenges en opdrachten. En hij eet natuurlijk veel paprika's.

Vorig jaar sprak onze verslaggever Malou met Kalvijn toen hij nog 800.000 abonnees had. Toen moest hij kiezen tussen 1 miljoen euro en 1 miljoen abonnees. In het interview zie je zijn antwoord:Vrachtwagenchauffeur bungelt boven afgrond

Een Chinese vrachtwagenchauffeur kon nog net op tijd gered worden. Zijn vrachtwagen was van de weg af geschoven en bungelde half boven een ravijn.

De brandweer had een hoop touwen en kabels nodig om hem uit zijn cabine te bevrijden. De man is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens dokters gaat het redelijk goed met hem.Vijf skilift-bakjes botsen op elkaar

In Oostenrijk zijn vijf gondels van een skilift op elkaar gebotst. Niemand is gewond geraakt. Omdat het hard waaide was de lift al een tijdje dicht.

De lift is nieuw en was pas een week open. Het is nog niet duidelijk wanneer de lift weer open kan.Heftige sneeuwstorm in de Verenigde Staten

Een flinke sneeuwstorm zorgt voor problemen in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Op sommige plaatsen viel wel zo'n 30 centimeter sneeuw. En er komt nog meer aan.

Problemen

Door de sneeuwval raakten veel elektriciteitspalen beschadigd. Bijna 400.000 huizen zitten daardoor zonder stroom.

Ook gaan veel vluchten niet door. Auto's kunnen niet de weg op. En dus proberen ze met grote schuivers de weg weer sneeuwvrij te maken.Brandweer redt jongen van richel

De brandweer heeft gisteravond een jongen van 7 gered. Hij was uit zijn kamerraam geklommen en stond op een smal randje, hoog boven de grond.

Hij stond daar in zijn pyjama en op blote voeten. De brandweer kwam met een ladderwagen ernaartoe om de jongen te redden.

Ouders

Zijn ouders waren niet thuis. De politie is later met hen in gesprek gegaan.Jagers begonnen met afschieten van herten Oostvaardersplassen

Vier jagers zijn vandaag de Oostvaardersplassen ingegaan om herten af te schieten. De herten worden afgeschoten omdat er niet genoeg eten is in het gebied.

In de winter kunnen daardoor veel dieren doodgaan van de honger. De afgelopen jaren gebeurde dat ook.

1800 dieren

De gemeente en de provincie Flevoland willen nu voorkomen dat dieren doodgaan van de honger. Daarom is het de bedoeling dat de komende maanden meer dan 1800 dieren worden afgeschoten.

Tegenstanders

Niet iedereen is blij met het plan. Actievoerders vinden het zonde om gezonde dieren af te schieten. Zij hoopten dat de dieren extra eten zouden krijgen of naar een ander natuurgebied konden verhuizen. Maar in rechtszaak vorige maand kregen de actievoerders geen gelijk.Man filmt vallende ster boven Mexico

In Mexico vloog een vallende ster door de lucht en die was erg goed te zien. Zo'n vallende ster wordt ook wel meteoor genoemd.

Een Mexicaan was er op tijd bij en kon de vallende ster filmen.Vandaag is er extra aandacht voor mensenrechten

Je hebt het recht om naar school te gaan en als je ziek bent, heb je recht op een dokter. Dat zijn voorbeelden van mensenrechten. Vandaag is daar extra aandacht voor omdat het de dag van de mensenrechten is.

Hulporganisatie Amnesty International heeft een brievenactie georganiseerd. Mensen kunnen brieven schrijven om onrechtvaardige situaties onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld als mensen onterecht in de gevangenis zitten.

Lied over kinderen

Zangeres Trijntje Oosterhuis en The Voice Kids-winnares Yosina Roemajauw hebben samen een nummer opgenomen voor deze dag. Het lied gaat over kinderen die niet in Nederland mogen blijven, omdat zij geen verblijfsvergunning hebben.Wat is er deze week in het nieuws?

Wat wordt het nieuws van deze week? In De Week Die Komt laten we je iedere maandag een paar dingen zien waar je misschien wel meer over gaat horen. Deze week is dat bijvoorbeeld Tim Hofman, een belangrijke stemming in Groot-Brittannië en het NK Freestyle voor fietscrossers!Hoera! Het stoplicht bestaat 150 jaar

Je mag vandaag een feestje vieren bij het stoplicht, want die uitvinding bestaat vandaag 150 jaar.

Engeland

Het eerste verkeerslicht werd in 1868 neergezet in Engeland. Door dat stoplicht konden politici veilig oversteken naar hun werk in de Britse Tweede Kamer. Er reden toen nog geen auto's rond, maar wel paard en wagen.

In 1928 kwam er voor het eerst een stoplicht in Nederland. Die stond in Den Haag.

Figuurtjes-lichten

De meeste verkeerslichten hebben een rood, oranje en groen licht en zien eruit zoals je gewend bent. Maar op sommige plekken krijgt het stoplicht een make-over. Dit stoplicht heeft bijvoorbeeld een figuurtje in plaats van een rond lampje:

Vind jij dat leuk of hoort een verkeerslicht juist saai te zijn? Reageer op onze stelling!Dit zijn de meest invloedrijke tieners van 2018

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft een lijst met de meest invloedrijke tieners van 2018 gemaakt. Daarin staan veel popsterren, topsporters en kinderen die zich inzetten voor een betere wereld.

De bekendste talenten in de lijst zijn voetballer Mbappé, klimaat-activist Greta en zangeres Billie Eilish. Ook Stranger Things-actrice Millie Bobby Brown staat in de top 25. Zij is de jongste ambassadeur van Unicef ooit. In de video hierboven zie je nog meer invloedrijke jongeren.Eindelijk gesprekken over vrede in Jemen

In Jemen is het al jaren oorlog, maar nu is er eindelijk een klein beetje hoop. Voor het eerst praten de vechtende partijen over vrede. Al bijna vier jaar lang is het oorlog in het land in het Midden-oosten.

Er wordt veel gevochten en gebombardeerd, maar dat is niet het enige probleem. Door de oorlog kunnen de Jemenieten moeilijk aan eten en drinken komen. Als er niet snel hulp komt, gaan miljoenen mensen dood van de honger.

In Zweden praten de leiders van de verschillende partijen nu voor het eerst met elkaar over vrede. Dat zal waarschijnlijk niet meteen lukken, maar het belangrijkste is dat de gevechten stoppen. Dan kunnen hulporganisaties medicijnen, eten en drinken het land in krijgen. Miljoenen kinderen hebben die hulp hard nodig.Extra: Fortnite-tips van Royalistiq

Malou ging met jullie vragen langs bij Royalistiq. Het hele interview zie je HIER, maar veel van jullie wilden ook weten hoe je beter kunt worden in Fortnite. In de video hierboven geeft de populaire YouTuber daarom een paar extra tips.Steeds vaker handgranaten op straat gevonden

Criminelen leggen steeds vaker een granaat voor de deur van een winkel of café. Het gebeurde dit jaar al 43 keer. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar.

Vooral dit najaar was het raak. In Amsterdam werden in een paar dagen tijd zelfs drie granaten neergelegd. Gelukkig werden de meeste op tijd ontdekt en onschadelijk gemaakt.

Een handgranaat moet je natuurlijk nooit oppakken. Zodra er een wordt gevonden, komt de Explosieve Opruimingsdienst in actie. Zij weten precies hoe je bommen en granaten onklaar kunt maken.

Voor de veiligheid sturen ze eerst een robotwagentje naar de granaat. Daarna gaat een bomexpert in zwaar bepantserd pak naar het explosief toe om hem het weg te halen. In de volgende video zie je er meer over:Royalistiq beantwoordt vragen van kinderen

Malou ging met jullie vragen langs bij YouTuber Royalistiq. Hoeveel uur gamet Roy per dag? Is hij verliefd? En wat gaat hij doen als Fortnite niet meer populair is?6e

"Griezelen is leuk, maar niet op het Internet!
Daarom Veilig, Vrolijk en Vriendelijk het Internet op met datbedoelik.nl.
Dat Bedoel Ik!
Een aanrader voor alle kinderen en alle scholen."


Paul van Loon
- kinderboekenschrijver -

Meer reacties